NavMenu

REBEC 2020: Digitalizacija donosi minimiziranje grešaka i povećanu transparentnost infrastrukturnih projekata

Izvor: eKapija Četvrtak, 02.07.2020. 15:19
Komentari
Podeli
PlanRadar (Foto: Vebinar / screenshot)PlanRadar
Drugi panel u okviru REBEC-а, događaja na koјеm je posebno istaknut značaj digitalnih tehnologija u oblasti građevinarstva, odnosio se na razvoj infrastrukture. Imajući u vidu poremećaje koje je pandemija kovida 19 donela globalnoj ekonomiji, zajednička ocena učesnika ovog panela je da će infrastrukturni projekti, kao pogonski projekti cele privrede, u narednom periodu biti u centru pažnje nacionalnih ekonomija.

Ovo je posebno bitno za region Jugoistočne Evrope, u kom će dalji razvoj infrastrukture doprineti povećavanju konkurentnosti i unapređenjima u oblasti logistike, transporta, trgovine, itd.

Jedan od učesnika panela na temu upotrebe digitalnih tehnologija u oblasti infrastrukture Mihail Pokatajev (Mikhail Pokataev), vođa projekta kompanije Azvirt u Srbiji, naveo je da se, pored postojećih infrastrukturnih projekata u Srbiji u narednom periodu očekuju i novi, a dodatno je naglasio i da u okviru svoje kompanije insistira na upotrebi digitalnih alata koji olakšavaju poslovanje svim učesnicima i snižavaju troškove, uključujući ponovo PlanRadar softver kao jedan od primera alata korisnih u praksi.

Pokatajev je posebno naglasio da posle pandemije Covid-19 očekuje prelazak na "sledeći nivo" digitalizacije u oblasti infrastrukturne izgradnje, čime će dodatno biti unapređeno nadgledanje radova, terena, i timova, kao i mogućnost dobijanja strukturiranih i centralizovanih informacija na nivou celog projekta.

Unapređenje infrastrukturne industrije omogućava ne samo unapređenja u procesu gradnje, već se uz pomoć BIM tehnologije ili interneta stvari može obavljati i efikasno praćenje performansi projekata nakon njihove realizacije i blagovremeno uočavanje svih nedostataka. Takođe, primena alata koji omogućavaju proveru kvaliteta materijala predstavljaju naredne korake u oblasti infrastrukture od kojih se očekuje da donesu dodatna unapređenja i snižavanja troškova u ovoj oblasti.


Tehnologija nije bauk

Iako su korisnici nekada nespremni da menjaju svoj način rada, činjenica je da digitalne tehnologije u industrijama građevinarstva, nekretnina i infrastrukture donose konkurentne prednosti. Upravo zbog toga važno je da i kreatori ovih tehnologija pođu od korisnika i da im omoguće jednostavna rešenja za konkretne probleme koji ih muče, ali i da korisnici sagledaju na koji način im relativno male investicije mogu doneti značajne uštede i povećanje profitabilnosti.


- Digitalizacija će doneti internalizaciju poslovanja, veći kvalitet, dinamičnije poslovanje. Dolaze novi naraštaji inženjera i arhitekata, koji su već naviknuti na digitalne tehnologije. Oni nisu spremni da troše svoje vreme na administrativne poslove i prikupljanje i objedinjavanje izveštaja, već žele da izveštaje dobiju uz pomoć jednog pritiska na dugme, a da svoje znanje ulože u ono za šta su se školovali – nova rešenja, dizajn, realizaciju projekata - naglasio je Domagoj Dolinšek, jedan od osnivača i menadžera kompanijePlanRadar, jedne od kompanija koja i domaćim građevinarima nudi digitalna rešenja za savremeno poslovanje.

Autor: PlanRadar

Saznajte OVDE koje su još teme bile aktuelne na samitu REBEC 2020.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.