NavMenu

Srbija će u zajedničkom preduzeću za hidroelektrane na Drini imati 51% kapitala

Izvor: Indikator Četvrtak, 02.07.2020. 15:53
Komentari
Podeli
(Foto: Echunder/shutterstock.com)
Premijer RS Radovan Višković kazao je da već godinu dana traje procedura u vezi sa formiranjem zajedničkog preduzeća Republike Srpske i Srbije u vezi sa gradnjom hidroelektrana na Drini, izveštava Indikator.ba.

- Pre 15 dana potpisan je ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća između Elektroprivrede Republike Srpske i Elektroprivrede Srbije. Taj ugovor je upućen Konkurencijskom savetu BiH, koji treba da ga odobri. Ne očekujemo nijedan problem po ovom pitanju, osim, možda, političkog - kazao je Višković u razgovoru za RTRS.

On je naglasio da su pri formiranju zajedničkog preduzeća poštovane sve procedure, i da ne bi trebalo mešati politiku u pitanja koja znače razvoj zemlje i opstanak naroda.

Višković je izrazio očekivanje da će Konkurencijski savet dati pozitivno mišljenje, posle čega će biti registrovano zajedničko preduzeće u kojem Srbija učestvuje sa 51%, a Republika Srpska sa 49% kapitala.

- Time će biti stvoreni uslovi za početak pripremnih radova na projektu za koji su rešeni imovinsko-pravni odnosi, gde postoji građevinska i ekološka dozvola. U tom slučaju bismo sa projektom mogli početi u naredna dva meseca - rekao je Višković.

Zajedničko preduzeće formirano je sa ciljem izgradnje tri hidroelektrane – HE Foča (snage 44,15 MW), HE Paunci (snage 43,21 MW) i HE Buk-Bijela (snage 93,52 MW). Hidroelektrane su ukupne instalisane snage od 180 MW.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.