NavMenu

Oštrije mere u sredinama u kojima je proglašena vanredna situacija - Zabrana okupljanja više od pet osoba, ograničen rad ugostiteljskih objekata...

Izvor: eKapija Sreda, 01.07.2020. 17:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/geralt)Ilustracija
Vlada Srbije propisala je na današnjoj sednici posebne mere zaštite stanovništva od zarazne bolesti Covid-19 u onim jedinicama lokalne samouprave u kojima je zbog epidemije proglašena vanredna situacija.

Kako bi se zaustavilo dalje širenje i prenošenje zaraze Vlada je, između ostalog, odlučila da se u ovim lokalnim samoupravama zabrani okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite, a neće biti moguće ni organizovanje svečanosti kao ni sportskih i zabavnih manifestacija.

Takođe, Vlada je ograničila rad ugostiteljskih objekata od 7 do 20 sati.

Kada je reč o predškolskim i obrazovnim ustanovama, neophodna je puna primena svih preventivnih mera. U obrazovnim ustanovama biće odložena okupljanja, a prijemni i drugi ispiti biće sprovedeni uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i rukavica).

Korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara za sada nije moguće, ali će uz sprovođenje mera zaštite (maske i rukavice) i dalje raditi kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri i teretane, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Podsetimo, zasad, vanredna situacija je proglašena u četiri grada, u Vranju, Tutinu, Novom Pazaru i Kragujevcu.

Pomoć za oštećene objekte

Na sednici je doneta odluka da se obezbedi 200 miliona dinara za građane čiji su porodični i stambeni objekti oštećeni tokom poplava u junu ove godine.


Na osnovu evidencije lokalne samouprave, ova sredstva biće distribuirana u vidu bespovratne novčane pomoći, kako bi se što pre sanirala šteta na njihovim kućama i pomoćnim objektima.

Donacija za istraživanja o vakcini

Vlada je donela odluku da Savezu za inovativne spremnosti za epidemiju (CEPI) uplati 100.000 EUR u dinarskoj protivvrednosti, kao vodećem akteru na polju vakcinacije za bolest COVID-19.

- Vlada je odlučila da sa evropskim partnerima učestvuje u ovom projektu i pruži doprinos globalnim naporima u borbi protiv pandemije kroz finansijsku podršku Svetskoj zdravstvenoj organizaciji za jačanje odgovora zdravstvenih sistema na COVID-19 i Savezu za inovativne spremnosti za epidemiju, koji je osnovan posle epidemije ebole u Zapadnoj Africi, kako bi se stvorila mogućnost za razvoj vakcina protiv novih bolesti - stoji u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.