NavMenu

Šire li klima uređaji koronavirus?

Izvor: eKapija Utorak, 30.06.2020. 20:26
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Tumisu)
Javna mesta su potenacijalni problem, stan baš i ne. Sada kada je stiglo toplije vreme i kada su posve popustile mere oko COVID-19, mnogi se pitaju može li klima uređaj širiti viruse, posebno na javnim mestima, uredu, restoranu ili gimnastičkoj dvorani? Rana istraživanja pokazuju da trebamo biti zabrinuti.

Nedavno istraživanje, objavljeno u časopisu Emerging Infective Diseases, otkrilo je da je devet ljudi u Wuhanu, prvom centru epidemije koronavirusa, zaraženo jednostavno sedeći u blizini ventilacione jedinice u restoranu. Prema stručnjacima, virus je širila jedna asimptomatska osoba koja je večerala u restoranu sedeći pokraj klime. Četiri osobe koje su sedile za istim stolom pokazale su se pozitivnima na koronavirus, kao i pet osoba za susednim stolovima.

Manish Butte, doktor s UCLA kaže za Health da bi u javnom okruženju, poput restorana, radnog mesta ili teretane, klimatizacija mogla biti potencijalno rizična. To ima veze s načinom na koji klima radi. Klima uređaj ubrzava cirkulaciju zraka i tako uklanja vlagu. Vodena para zadržava toplinu tako i to hladi prostor. Manje vlage u zraku potiče isparavanje zbog čega kapljice u zraku presuše i nestanu.

Kapljice koje sadrže uglavnom vodu ali i sve patogene kojima naše telo može biti zaraženo, a koje izbacujemo kada udišemo, razgovaramo, kašljemo, kjamo Jednom kada zakašljemo ispustimo 3.000 kapljica, jedno kijanje oko 30.000 kapljica, piše imunolog Erin Bromage sa sveučilišta Dartmouth, Massachusetts. Različite akcije proizvode različite veličine kapljica koje mogu preći različite udaljenosti. Kada je uključena klima protok vazduha gura kapljice kroz zrak i potencijalno na druge ljude. Najvažniji je smer strujanja vazduha, prenosi InfoBijeljina.

Klima uređaj može raširiti dalje kapljice koje sadrže čestice zaraznog virusa. Iako klima uređaj čini da prostorija izgleda svežija to je ipak tek recikliranje postojećeg vazduha. Trebamo li znači odustati od klima uređaja dok pretnja COVID-19 ne prođe? Stručnjaci kažu da ne. Klimatizacija u vlastitome domu daleko je manje rizična od prometnog javnog mesta. Unutar doma šire se samo kapljice ukućana.

Provođenje vremena u bilo kojem zatvorenome prostoru izvan našeg doma, sada kada nema strožih mera, zahteva procenu rizika. Idete li na neko prometno mesto s klimatizacijom, budite oprezni, udaljite se od drugih koliko treba, perite ruke i ne dodirujte lice.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.