NavMenu

Vlada FBiH pred davanjem zelenog svetla za odobrenje finansiranja najskuplje deonice Koridora 5C - Samo će tunel Prenj koštati 240 mil EUR

Izvor: Klix Ponedeljak, 29.06.2020. 08:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Val Thoermer/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Federacije BiH bi na svojoj narednoj sednici trebalo da konačno da zeleno svetlo javnom preduzeću Autoceste FBiH za investicioni ciklus od oko 850 mil EUR radi gradnje najskuplje deonice autoputa u BiH. Ova informacija potvrđena je za Klix.ba u Vladi FBiH.

Radi se o delu autoputa na deonici Ovčari-Konjic-Mostar sever-Mostar jug, dužine 51 kilometar. Ova sredstva su već osigurana, a potrebno je da su dobiju odgovarajući potpisi iz Ministarstva finansija FBiH, kao i odobrenje Vlade FBiH, kako bi mogao da bude raspisan tender.

JP Autoceste FBiH će za finansiranje deonice Ovčari–Tunel Prenj–Mostar sjever–Mostar jug koristiti sredstva iz zajma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB) i kod komercijalnih banaka.

Samo izgradnja tunela Prenj trebalo bi da košta 240 mil EUR, što će biti osigurano iz zajma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i iz sredstava Evropske investicione banke (EIB). Preostali novac biće osiguran iz bespovratnih grantova WBIF-a i iz vlastitih sredstava JP Autoceste FBiH.

Kada je reč o Hercegovini, uveliko se gradi poddeonica Počitelj–Zvirovići, dužine 11 km, a njenom izgradnjom BiH će biti direktno povezan autoputem s Evropskom unijom (granični prijelaz Bijača s Hrvatskom).

Poddeonica je podeljena je na dva lota. Izvođač radova za LOT 1 (petlja Počitelj–početak mosta Počitelj i kraj mosta Počitelj–petlja Zvirovići) je China State Construction Engineering Corporation Limited (Kina), dok radove na izgradnji mosta (LOT 2) izvodi konzorcijum koji čine Azvirt LLC (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina).


Ova deonica trebala bi da bude gotova u leto 2022. godine.

- Do leta 2022. godine verujem da ćemo doći do tunela Kvanj, a u međuvremenu će se taj tunel raditi, tako da ćemo Mostar, više-manje, spojiti na južni deo koridora. Planiramo da raspišemo i tender za deonicu Mostar sever - Mostar jug, pa ćemo završetkom tunela Prenj, tog najzahtjevnijeg objekta na koridoru 5C, imati formiran autoput - rekao je ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.