NavMenu

UTAS: Lažni i senzacionalistički natpisi u medijima o užasnoj sudbini turista iz Srbije u Grčkoj

Izvor: eKapija Subota, 27.06.2020. 09:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) reagovalo je saopštenjem u kome demantuju, kako ističu senzacionalističke i lažne natpise u medijima o "nepredvidivoj ili užasnoj sudbini turista iz Srbije koji se zateknu na grčkim i plažama drugih zemalja".

- U obavezi smo da kao Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) demantujemo takve tvrdnje i ukažemo na situaciju koja je sasvim drugačija. Ovakvi, lažni, naslovi obmanjuju javnost, unose paniku i strah, vređaju naše domaćine u letovalištima, a nadležne institucije sve pogoršavaju time što se ne oglašavaju i ne saopštavaju proverene i zvanične informacije - navodi se u saopštenju.

Kako ističu, na osnovu svedočenja iz Grčke i Turske, gde se već nalaze naši turisti, letovališta su spremna za goste, a uvedene zdravstvene mere ne narušavaju uobičajenu dinamiku odmora. Vreme je lepo, more toplo, ugostiteljski objekti čisti, a eventualne izmene u načinu posluženja hrane nisu na štetu gostiju. Kako kažu, mnogi navode kao prednost to što je trenutno manja gužva na plaži i na ulicama jer nema standardnih problema u traženju parkinga, nedovoljnom broju ležaljki na plažama, dužem čekanju u restoranima i slično.

- Na žalost, naša nadležna ministarstva se nisu potrudila da iznesu činjenice, ali je na lažne vesti u srpskim tabloidima reagovao gradonačelnik turskog letovališta Marmarisa. On je u dopisu poslatom našim turističkim agencijama demantovao da je kazna za nenošenje maske na plaži 400 EUR što je moglo da se pročita u srpskim tabloidima. Pojasnio je da su preduzete mere većeg razmaka između ležaljki, kao i dodatne sanitarne mere na plaži i u hotelima, ali je apelovao na građane da verodostojne informacije potraže na relevantim mestima - piše u saopštenju.

Netačne su, navode, bile i informacije kako nijedno zdravstveno osiguranje neće pokrivati koronu i kako će turisti biti izloženi ogromnim troškovima. Ispostavilo se da će neke osiguravajuće kuće u svoje polise uvrstiti i troškove zbrinjavanja u slučaju korone, ali i da će to uraditi države u kojima se turista zatekne.

- Tako da su se laži koje smo imali prilike da pročitamo proteklih dana samo nastavile - o tome kako srpske turiste "love" na plažama u Grčkoj i odvode ko zna gde u izolaciju, kako su svi u karantinu, kako se svi vraćaju kući, kako su stroga pravila i na samoj plaži, kako kazne za nenošenje maski iznose po 400 EUR, a vrhunac svega napisanog je naslov koji smo već pomenuli, da "Grci šalju turiste obolele od korone na ostrvo gubavaca" - saopštavaju i podsećju da je lepra u Evropi iskorenjena pre više decenija.

UTAS je pozvao građane da se o uslovima putovanja i letovanja informišu u svojim turističkim agencijama i relevantnim mestima kao što su sajtovi ministarstava inostranih poslova i turističkih organizacija zemalja u koje treba da putuju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.