NavMenu

Dnevni rekordi HE Đerdap 1 i Zvornik - Uskoro revitalizacija agregata u HE na Dunavu

Izvor: Tanjug Petak, 26.06.2020. 14:40
Komentari
Podeli
HE Đerdap (Foto: Katarina Stevanović)HE Đerdap
Hidroelektrane Đerdap 1 i Zvornik zabeležile su u četvrtak, 25. juna rekorde u dnevnoj proizvodnji električne energije, saopštilo je preduzeće Elektroprivreda Srbije.

- Sa HE Đerdap 1, naše najveće hidroelektrane, tog dana je poteklo 26,336 miliona kilovat-sati, dok je u HE Zvornik proizvedeno 2,827 miliona kilovat-sati - kaže se u saopštenju EPS-a.

Ova dva rekorda su, kažu u EPS-u, značajna jer su direktan rezultat urađenih revitalizacija. U HE Zvornik krajem januara završena je revitalizacija četiri agregata, dok u HE Đerdap 1 uskoro treba da počne revitalizacija poslednjeg, šestog agregata.

Od početka rada HE Đerdap 1 proizvela je 273,3 milijarde kilovat-sati električne energije.

- U 65 godina dugoj istoriji HE Zvornik sada je ostvaren apsolutni dnevni rekord u proizvodnji električne energije i plan je premašen za 173%.

Ovaj rekord ostvaren je radom sva četiri revitalizovana agregata, pri prosečnom protoku vode od četiri puta po 171,5 kubnih metara u sekundi, sa prosečnom snagom četri puta 29,45 megavata (MW).

Novi agregati, pri trenutnim hidrološkim uslovima, proizvode oko 20% više energije nego stari agregati, ističu u EPS-u.

- Revitalizacijama se doprinosi većoj proizvodnji električne energije, manjim troškovima održavanja i produžava se životni vek hidroelektrana za novih 30 do 40 godina - navodi se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.