NavMenu

MALI: Odličan odziv privrede, zahtevi bankama vredni 1 mlrd EUR

Izvor: eKapija Sreda, 24.06.2020. 13:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar finansija Siniša Mali danas je istakao da je bankama stigao zahtev za oko milijardu evra kredita, u okviru garantne šeme kojom država obezbeđuje pomoć za likvidnost i obrtna sredstva preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima, usled pandemije virusa korona.
On je ocenio da je odziv privrede odličan, te da su ekonomske mere koje je država predvidela, u potpunosti odgovorile na krizu koju je virus korona izazvao.

- Prema preseku 15. juna 2020. godine, odobreno je 6.332 kredita, ukupne vrednosti 526 mil EUR, uključujući i ugovorene kredite, kojih je 4.996, vrednosti 365 mil EUR. Istovremeno, radi se na odobravanju zahteva za još 3.449 kredita ukupne vrednosti 453 mil EUR. Ove cifre pokazuju da smo pogodili suštinu problema, a s druge strane ovakva mera garant je stabilnosti naše ekonomije i način da dodatno osnažimo privredu i osiguramo radna mesta - naveo je Mali.

Mali je podsetio da je garantna šema za kredite deo mera države, koja je za pomoć privredi i građanima izdvojila ukupno 5,1 mlrd EUR.

Ova vrsta pomoći, predviđena Uredbom o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, omogućava garanciju države za kredite vrednosti do 2 mlrd EUR, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Ministar je napomenuo da je na raspolaganju privredi još oko milijardu evra u okviru garantne šeme i pozvao preduzeća i privrednike da se prijave.

- Prema zahtevima se vidi da se sa najviše izazova suočavaju preduzetnici, mala i mikro pravna lica, kojima je pomoć za likvidnost i obrtna sredstva bila najpotrebnija. Naš cilj je i bio da osiguramo njihovo poslovanje. Pozivam one koji još uvek razmišljaju o ovoj vrsti pomoći da se prijave i iskoriste šansu, jer je ovo dobar način da se osigura poslovanje. Ovi krediti su izuzetno povoljni, reč je o jeftinom novcu koji je već u opticaju - rekao je on.

Period otplate je 36 meseci, a grejs period od devet do 12 meseci, dok država garantuje do 80% iznosa zaduženja.
Mali je podsetio da je Program ekonomskih mera rezultat teških reformi koje je Srbija sprovodila od 2014. godine, kada je zemlja bila na ivici bankrota.

- Prepoznali smo da je, posebno u ovim teškim vremenima najvažnije da mi kao ozbiljna i stabilna država, koja je šampion u Evropi po stopi rasta u prvom kvartalu, treba da pomognemo našoj privredi. Jačanjem privatnog sektora jačamo i finansije države, kreiramo bolje uslove za poslovanje, ali i život naših građana, stvaramo povoljno tle za uvećanje plata i penzija. Mi želimo da gledamo unapred, u bolje sutra, a to možemo samo kada smo stabilni na svim poljima, kada naša privreda radi još bolje - istakao je on.

Podsetio je i na program "Srbija 2025", koji predviđa nastavak izgradnje infrastrukture, od puteva, do izgradnje vodovodne, kanalizacione mreže, fabrika za prečišćavanje vode.

- Naš cilj je da ispunimo data obećanja, a ona podrazumevaju bolji životni standard. Sve što radimo usmereno je poboljšanju uslova i za privredu i za građane, a neprikosnoveni cilj da za pet godina ostvarimo obećano - da prosečna plata bude 900 EUR, a prosečna penzija oko 430-440 EUR - napomenuo je ministar.

Mali je zaključio da je Srbija fokusirana na uspeh i istakao da je ekonomskim merama očuvana ekonomska stabilnost, te da sa pravom očekujemo da ostvarimo još veći rast i da zadržimo vodeću poziciju u Evropi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.