NavMenu

"Alpine" dobila posao kod Dimitrovgrada i zamrznula spor sa Srbijom? - da li "marketinškim trikovima" austrijska kompanija ugrožava tender ?

Izvor: Politika Nedelja, 07.02.2010. 14:07
Komentari
Podeli

Konačna odluka o tome ko će graditi obilaznicu oko Dimitrovgrada i deo autoputa do graničnog prelaza kod Gradine još nije doneta budući da tenderska procedura još nije okončana, izričiti su bili u Vladi Srbije i preduzeću "Koridor 10", koje je raspisalo tender. Ove reakcije su usledile posle vesti da austrijska "Alipne" na godinu dana zamrzava proces pred arbitražnim sudom u Parizu protiv naše države zbog raskida koncesionog ugovora za autoput Horgoš–Požega, pošto je obaveštena da je pobedila na tenderu za obilaznicu.

Na ovaj neuobičajen istup firme, koja je u konkurenciji 12 ponuda dala najnižu cenu i proglasila sebe pobednikom pre zvanične objave rezultata, uglavnom se gleda kao na taktički potez "Alpine" da pritisne Vladu Srbije kako bi što pre donela odluku, s obzirom na to da su ponude otvorene pre više od dva meseca.

– Formalnopravno ona jeste dala najbolju ponudu i na ovaj način "opipava" da li može da dobije posao, a da spor samo zamrzne na neko vreme . Ako joj to ne ne prođe sledeće će verovatno biti potpuno odustajanje od arbitraže. Pod uslovom da joj je stalo do ovog i mnogih drugih poslova na kojima je angažovana. Jer, Svetska banka, koja finansira izgradnju dela Koridora 10 i prema čijim pravilima je raspisan tender, oslanja se na stav Vlade Srbije. On i te kako može da utiče na to da li će "Alpine" dobiti posao – kaže "Poltikin" izvor i navodi da je Svetska banka nedavno od republičkog pravobranilaštva tražila informaciju povodom sporova koji se vode između bivšeg koncesionara i države.

Gest "Alpine" obelodanjivanja pobednika je u Vladi Srbije ocenjen kao pritisak i "igranje državom". Ako im je zaista stalo do srpskog tržišta logično je, kaže sagovornik "Politike" iz vlade, da povuku tužbu i ranije započete poslove završe na vreme. Tu se pre svega misli na most kod Beške koji kasni tri godine i magistralni put Nova Varoš-Kokin Brod na kome radovi kasne oko godinu dana.

U preduzeću "Koridor 10" su bili prilično iznenađeni. Potvrdili su da konačni izbor firme još nije načinjen jer se čeka mišljenje Svetske banke. Posledica ovakvog izlaženja u javnost, upozoravaju, može da bude obustavljanje tenderske procedure od strane finansijera.

Na pitanje ko je "Alpine" obavestio da je pobedila niko od sagovornikav "Politike" nije imao odgovor.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.