NavMenu

Buduća proizvodnja električne energije iz malih hidroelektrana na Koponiku

Izvor: eKapija Petak, 05.02.2010. 13:48
Komentari
Podeli

Na području Prostornog plana Nacinalnog parka Koponik predviđena je proizvodnja električne energije iz malih hidroelektrana, na osnovu vodozahvata na vodotocima i malim vodoakumulacijama, pretežno na području NPK, a sa postrojenjima u zaštitnoj zoni NPK.

U tom smislu, izgradiće se osam malih hidroelektrana, od čega jedna na ivici područja NPK i sedam u zaštitnoj zoni NPK, ukupne instalisane snage od oko 11 MW.

Na ivici područja NPK, u zoni III stepena zaštite, planirana je MHE „Duboka” instalisane snage od oko 0.3MW (E=1,050.000 kwh), sa vodozahvatom u Dubokoj ispod prirodnog rezervata Duboka i sa mašinskom zgradom na ušću Zaplaninske reke.

MHE na području zaštitne zone NPK su:

1) dve MHE „Samokovska reka”, od Kadijevca do Jošaničke Banje, ukupne instalisane snage od oko 5,50 MW i to:

– MHE „Samokovska reka I” sa vodozahvatom u koritu Samokovske reke ispod vodoakumulacije Kadijevac, ukopanim derivacionim cevovodom (koji najvećim delom vodi kroz zonu zaštite III stepena zaštite NPK) i mašinskim zgradama na pogodnoj mikrolokaciji kod ulaza u NPK; ukupni pad vode je oko 700 m, a ostvariće se instalisana snaga od oko 5,0 MWh (E= 20,000.000 knjh);

– MHE „Samokovska reka II” locirana u Jošaničkoj Banji koristiće upotrebljenu vodu iz MHE „Samokovske reke I”, uz ostvarivanje instalisane snage od 0,5 MWh (E= 3,000.000 kwh);

2) tri MHE „Jablanova Ravan – Rudnička reka” ukupne instalisane snage od oko 3,83 MW, i to:

– MHE „Lisina” sa zahvatom vode iz vodoakumulacije Jablanova ravan i instalisanom snagom od 1,08 MW (E= 2,260.000 kwh);

– MHE „Babin breg” sa instalisanom snagom od 1,67 MW (E= 6,800.000 kwh);

– MHE „Rudnica” sa instalisanom snagom od 1,08 MW (E= 2,970.000 kwh).

3) dve MHE „Gobeljska reka” sa vodozahvatima iz Šutanovačke reke i Gobeljske reke, ukupne instalisane snage od oko 1,25 MW, i to:

– MHE „Đorđevići I” sa vodozahvatom iz Šutanovačke reke na području NPK, padom od 550 m i mašinskom zgradom ispod sela Đorđevići, sa instalisanom snagom od 0,75 MW (E= 3,000.000 kwh);

– MHE „Đorđevići II” sa vodozahvatom iz Gobeljske reke na području NPK, padom od 150 m i agregatom u mašinskoj zgradi MHE Đorđevići I, sa instalisanom snagom od 0,50 MW (E= 2,000.000 kwh).

Pored navedenih MHE, Prostornim planom se rezerviše prostor i za potencijalne lokacije MHE i tabelarno koordinatama tačaka u Analitičko-dokumentacionoj osnovi Prostornog plana, na osnovu studije lokacija budućih MHE JP „Elektroprivrede Srbije” – Direkcija za strategiju i investicije iz 2006. godine).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.