NavMenu

Podrška iz PKS promenama regulative u oblasti obnovljivih izvora energije - Prelazak na aukcije i feed-in premije

Izvor: eKapija Četvrtak, 18.06.2020. 14:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: pedrosala/shutterstock.com)Ilustracija
Grupacija za obnovljive izvore energije (OIE) Udruženja za energetiku i rudarstvo Privredne komore Srbije je podržala projekat "Support for the Implementation of Renewable Energy Auctions in Serbia" koji je na zahtev Ministarstva rudarstva i energetike pokrenula Evropska banka za obnovu i razvoj.

Cilj projekta je obezbeđivanje podrške državnim institucijama u procesu prelaska Srbije sa modela feed-in tarifa na aukcije i feed-in premije u oblasti podsticaja obnovljivih izvora energije koji bi trebalo da rezultuje preporukom ministarstvu za plan aukcija i kompletan regulatorni, finansijski i institucionalni okvir sa predlogom modela novog ugovora za proizvođače iz ove oblasti.

Potpredsednik grupacije za OIE Privredne komore Srbije Miloš Colić kaže da je pozitivno što se vidi namera Vlade Srbije da, na valjan način pripremi regulativu, i uvede aukcijski sistem.

- To je vrlo kompleksan posao i dobro je da je Ministarstvo rudarstva i energetike prepoznalo Evropsku banku za obnovu i razvoj kao partnera i podršku za ovaj posao. Kao neko ko je radio na razvoju četiri vetroparka u Srbiji, spreman sam, kao i moje kolege, da pomognem znanjem i iskustvom, pa smo osetili potrebu da i kroz grupaciju za OIE takav signal pošaljemo. Sledeći naš korak je predlog da organizujemo okrugli sto o ovoj temi. Mnoge evropske države su usvojile novu regulativu, Hrvatska je nedavno usvojila kvote za aukcijski model, te se nadam da će intezivan rad na regulativi u Srbiji početi posle izbora. Obnovljivi izvori više nisu alternativa, oni su budućnost i sigurnost energetike - rekao je za eKapiju Miloš Colić, direktor kompanije New Energy Solutions, koja upravlja vetroparkovima Kovačica i Čibuk.

Inače, članovi Grupacije su visokostručni pojedinci koji su pored izuzetnog iskustva i nivoa profesionalnog znanja takođe i dobitnici nagrada Poslovni lider i Poslovni uspeh koje Privredna komora Srbije dodeljuje najuspešnijim privrednicima kao i najinovativnijim i praktičnijim poslovnim rešenjima u privredi cele zemlje.

Grupacija je usvojila i inicijativu kojom podržava početak rada na kreiranju nove pravne regulative u oblasti obnovljivih izvora energije i stavila na raspolaganje znanje i iskustvo svojih članova kao potencijalnu pomoć Ministarstvu rudarstva i energetike u procesu stvaranja novog pravnog okvira.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Firma Toplica Green Energy planira gradnju solarne elektrane kod Kuršumlije

Opština Kuršumlija objavila je javni poziv za prezentaciju urbanističkog projekta za potrebe urbanističko-arhitektonske razrade lokacije solarne elektrane Vrševac 1. Investitor je kompanija Toplica Green Energy doo iz Kuršumlije. Ukupna površina parcele koja je obuhvaćena projektom iznosi 13.649,22 m², koja je, kako se navodi, poljoprivredno zemljište - pašnjak 5. klase, u privatnoj svojini investitora, na kome ne postoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.