NavMenu

Dan polja u Vranju obećava dobre prinose žitarica - Nove sorte pšenice odlično ponele

Izvor: Agroklub Sreda, 17.06.2020. 08:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rajko Karišić)Ilustracija
Manifestaciju "Dan polja ozimih strnih žita" ove godine je, na gazdinstvu Marjana Nikolića, organizovala vranjska Poljoprivredno savetodavna i stručna služba.

Uzorni poljoprivredni proizvođač, Dragan Nakić iz Rakovca nije krio zadovoljstvo zbog lepo odrađenog oglednog polja:

- Mislio sam da ovde neće roditi Bog zna šta. Drago mi je što su me stručnjaci demantovali ovakvim oglednim poljem na kojem posle obilne junske kiše bujaju zasejane sorte pšenice. Napraviću spisak sa sortama koje su dale odlične rezultate i njih ću sejati na svom imanju.

Njegov prijatelj Zoran Stojanović iz Ristovca, koji uzgaja pšenicu na tri hektara, takođe je prezadovoljan stanjem zasejane pšenice na oglednoj parceli. Posebnu pažnju je posvetio novim sortama pšenice za koje je od vranjskih poljoprivrednih stručnjaka čuo da daju prinose od pet do sedam tona po hektaru. Jedino mu je zasmetalo što na oglednom polju nije video više mladih poljoprivrednih proizvođača.

Na ogledno polje sa pšenicom koje je postavio zajedno sa stručnjacima vranjske poljoprivredne službe i sinom Marjanom, ponosan je i Sreten Nikolić. Ovaj iskusni poljoprivredni proizvođač kaže da su zbog suše ogledno polje zasejali sa mesec dana zakašnjenja, ali da su primenjene mere agrotehnike i junska kiša učinile da ono dođe u fazu koja, pred žetvu, mnogo obećava.


Proizvodnja u teškim vremenskim uslovima

Predstavljajući stanje useva na ovom oglednom polju, koordinatorka Nada Lazović Đoković je rekla da se njihova proizvodnja odvijala u teškim vremenskim uslovima.

- Setvu je jesenas pratila suša, koja se nastavila tokom novembra i decembra. Imali smo blagu zimu, tako da smo imali velike probleme sa biljnim bolestima, korovima i štetočinama. Otuda smo bili prinuđeni da primenimo sve agrotehničke mere. U jesen smo primenili mineralno đubrivo "tri petnaestice". Obavili smo dve folijarne prihrane azotom sa NutrActive koji je osigurao redovnu i produženu ishranu useva tokom cele vegetativne sezone što se može i golim okom videti na oglednom polju - istakla je Lazović Đokovićeva i dodala da su divlji ovas tretirali preparatom Heliomah, ali on nije dao željene rezultate.


Nove sorte pšenice odlično ponele

Na ovom oglednom polju od 24 sorte pšenice i tri sorte tritikala, prema njenim rečima, najboljom se pokazala sorta tritikale Triamor, gde se očekuju prinosi od preko osam tona po hektaru. Od pšenice odlično su ponele nove sorte Logika, Ikona, Elastika i Klimatika. To su sorte koje su prvi put ove godine zastupljene na oglednom polju vranjske poljoprivredne službe. Pored ovih sorti odlično se pokazala i sorta Apilco, Izalko, kao i već prepoznatljve Nikol, Sosthene i Anapurna.

- Od novosadskih sorti pšenice već po ustaljenom pravilu standardno očekujemo najveći prinos od sorti NS 40 s, Ilina, Simonida i Zvezdana, ali moram da naglasim da će nove sorte Igra i Rani otkos preuzeti ulogu pobede na našem području. Odličnom prinosu se nadamo i od sorti Nikol, Avenija, Apač, Anapurna. Na ovom oglednom polju očekujemo prosečne prinose od šest tona po hektaru, a rodu od preko sedam tona nadamo se da će dati Logika, Klimatika, Apilco, Ilina, Izalco i Anapurna - naglašava Lazović Đoković.

Ona na kraju dodaje da će tek nakon žetve moći sa sigurnošću da predstavi prinose svake sorte pojedinačno i svu primenjenu agrotehniku u lokalnom poljoprivrednom biltenu koji priprema vranjska Poljoprivredna savetodavna i stručna služba, tako da će svi poljoprivredni proizvođači moći na osnovu rezultata da izaberu sortu za narednu setvu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.