NavMenu

EU uvela retroaktivne carine i do gotovo 100% na kineski fiberglas

Izvor: BANKAR Utorak, 16.06.2020. 17:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: cybrain/shutterstock.com)Ilustracija
EU je uvela carine kineskim proizvođačima materijala od staklenih vlakana koji se proizvode u Kini i Egiptu, navodeći da su koristili nefer subvencije.

Evropska komisija, koja kontroliše trgovinsku politiku u 27-članom bloku, saopštila je juče da su kineske kompanije dobile pozajmice po povlašćenim uslovima, zemljište i struju po veštački niskim cenama, kao i razne donacije i poreske olakšice, prenosi Rojters.

Carine se odnose i na dve egipatske podružnice kineske državne korporacije China National Building Materials (CNBM), što je prvi put da je EU istražila da li kinesku pomoć koriste i njihove kompanije smeštene u inostranstvu. Do sada su obično razmatrane samo subvencije države domaćina.

Zajedno sa povezanim antidamping dažbinama, EU će sada primenjivati carine u rasponu od 30 do 99,7%, pri čemu će više stope biti za kompanije sa sedištem u Kini a niže za proizvodnju u Egiptu, navodi se u službenom glasniku EU.


Carine će važiti retroaktivno od 22. januara.

Evropska komisija je utvrdila da je tržišni udeo proizvođača iz Kini i Egipta u EU porastao u 2018. godini na 31 odsto sa 23 procenta 2015. godine, dok im je prosečna prodajna cena pala za 14 posto, navodi britanska agencija.

Materijali od staklenih vlakana imaju širok spektar primene, između ostalog kod proizvoda kao što su lopatice za vetroturbine, čamci, kamioni i sportska oprema.

Proizvodnjom fiberglasa u Evropi bave se belgijski Ovens Corning Fiberglas, francuski Šomara, nemački Zertek i finski Ahlstrom-Munkzjo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.