NavMenu

Teslin toranj na Zlatiboru biće visok 100 metara i sadržaće naučni, obrazovni i istraživački centar - Potpisan memorandum o gradnji

Izvor: eKapija Ponedeljak, 15.06.2020. 11:06
Komentari
Podeli
(Foto: Opština Čajetina)
Internacionalni omladinski naučno-istraživački centar Teslin toranj gradiće se na Zlatiboru, predviđeno je Memorandumom o razumevanju koji potpisali Branislav Mitrović, predsednik Upravnog odbora Naučno-obrazovne fondacije Teslianum, inače akademik i profesor na beogradskom Arhitektonskom fakultetu i Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina. U okviru budućeg kompleksa, kako je rečeno, osim monumentalnog tornja od oko 100 metara, biće naučni, obrazovni i istraživački centar, muzej i razni interaktivni sadržaji.

Planirano je da se toranj gradi u okviru kompleksa Dino parka Zlatibor, a Branislav Mitrović je rekao da on neće biti replika eksperimentalnog i srušenog tornja u Americi, koji je Nikola Tesla sagradio pre više od veka.

- Da je Tesla danas živ, sigurno ne bi napravio toranj koji je nekada napravio. Naša namera je da novi toranj donese novu energiju, koja identifikuje sadašnji trenutak, a čiji inicijatori su Teslina misaona vertikala, njegov naučni, filozofski i moralni pristup - kazao je akademik Mitrović.

To će, kako je dodao, biti "edukativni centar, simbol kreativne energije, projekat prosvećivanja, stvaralačke fantazije i svesti o važnosti Tesle".

- Tesla je inspiracija, uzor, pokretač dobre energije i naša namera je da sve to ugradimo u ovaj projekat, zajedno sa svim dobronamernima koji žele da nam pomognu da se naša inicijativa ostvari - poručio je Mitrović.

Teslin toranj, koji je predstavljen u obliku video animacije, neće biti konačna verzija tog objekta, za koji je akademik Mitrović dodao da je samo početna zamisao i da će, nakon detaljne razrade, uslediti procedure za idejno rešenje i izradu projektne i druge dokumentacije.

Uz ocenu da će Teslin toranj "sigurno biti svetska atrakcija i nezaobilazna turistička destinacija", Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, naveo je da je to i prilika da se Zlatibor razvija i kao kulturno-naučna turistička destinacija.

- Projekat nam nudi velike iskorake i lokalna samouprava će ga podržati.Nadam se da ćemo, u vrlo brzom roku, izgraditi toranj i dobiti novu ponudu Zlatibora - kazao je Stamatović.

Slavica Marić, PR menadžerka Teslinianuma, navela je da je njegov osnivač preduzeće Dino park Zlatibor, te da je ta fondacija, za koju je istakla da je okupila najveće stručnjake iz naše zemlje, osnovana za promovisanje i očuvanje Teslinog dela među mladima u Srbiji i regionu.

Nadajući se podršci države, Stamatović je poručio da je potrebna izmena zakona, jer sadašnja zakonska rešenja, kako je ocenio, "nisu dobra za razvoj mesta kao što je Zlatibor".

- Najavom ovog projekta, imaćemo novi talas investitora koji će u tome videti mogućnost za brzu zaradu. Nameravaće da grade apartmane i to je prilika da nam se pomogne da zaštitimo Zlatibor od tih koji bi da ga naruže neplanskom gradnjom - poručio je Stamatović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.