NavMenu

Potpisan Memorandum o razumevanju s kompanijom Nvidia - U planu izgradnja jednog od najbržih AI superračunara u jugoistočnoj Evropi

Izvor: Tanjug Nedelja, 14.06.2020. 15:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jirsak/shutterstock.com)Ilustracija
Kancelarija za IT Vlade Srbije saopštila je da je u Kragujevcu, tokom posete premijerke Ane Branbić tom gradu, potpisan Memorandum o razumevanju s kompanijom Envidija (Nvidia) u oblasti veštačke inteligencije.

Direktor Kancelarije Mihailo Jovanović rekao je da se ovim izražava zajednički interes za saradnju u cilju unapređenja nacionalne AI platforme Srbije.

Prema njegovim rečima, Kancelarija za IT i eUpravu će uložiti napore kako bi se uspostavila državna AI platforma zasnovana na računarima visokih performansi i, zajedno sa Envidijom, napraviti poseban plan za unapređenje kapaciteta neophodnog za izgradnju jednog od najbržih AI superračunara u jugoistočnoj Evropi.

Envidija će pružiti podršku startap preduzećima i omogućiti obuke u cilju unapređenja tehničkog i primenjenog AI znanja i zajednička istraživanja kako bi se stvorila dodatna vrednost.

Govoreći o potrebni za zapošljavanje novih kadrova, Jovanović je istakao da će iz ugla Državnog data centra u Kragujevcu biti potrebno zapošljavanje 30 visokostručnih kadrova iz oblasti IT-a, mašinstva i energetike.

- Kada su u pitanju, međutim, komercijalni korisnici, očekujemo da dodatna potreba za IT stručnjacima koji bi radili na razvoju, implementaciji i održavanja sistema velikih komercijalnih korisnika bude više stotina. Ovo sigurno znači da će Kragujevac u IKT sektoru postati jedan od najbitnijih centara u Srbiji, ali i u regionu - napomenuo je direktor Kancelarije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.