NavMenu

Počelo postavljanje pontona na jezeru Pariguz - Resničko jezero postaje turistička atrakcija Beograda

Izvor: eKapija Petak, 12.06.2020. 13:00
Komentari
Podeli
Budući izgled jezera Pariguz u ResnikuBudući izgled jezera Pariguz u Resniku
Na jezeru Pariguz u Resniku počelo je postavljanje pontona, čime je pokrenuto preuređenje ovog jezera.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će se preuređivanje jezera odvijati u tri faze, prva podrazumeva izgradnju pontona i parkinga za automobile, druga faza uređivanje šetališta, a treća izgradnju sportsko-rekreativnih sadržaja.

- Cilj je da Resničko jezero bude uređeno kao Ada Ciganlija i da postane mesto koje će posećivati svi Beograđani - naveo je Vesić i zahvalio Opštini Rakovica koja je inicirala ovaj projekat i u tome bila veoma uporna.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd ovaj projekat realizuje u saradnji sa Vladom Srbije iz Sredstava za razvoj turizma. Vlada je omogućila kupovinu pontona, ali i pomaže u realizaciji ostatka projekta, prenosi Beoinfo.

Posao izrade i postavljanja plutajućeg pontona poveren je beogradskoj kompaniji Inova, sa kojom je Sekretarijat za privredu Beograda potpisao ugovor, a vrednost radova je 10.375.800 dinara.

Plutajući objekat – ponton, kako je navedeno u dokumentaciji, služiće isključivo za kretanje pešaka. Ponton će biti postavljen na sredini jezera i omogućiće posetiocima neposredniji dodir sa jezerom. Bruto površina pontona sa stepeništem iznosiće 480 m2.

Kako se navodi u obaveštenju o zaključenom ugovoru, izvođač radova se obavezuje da radove izvede u roku od 90 dana.

Uz izgradnju pontona, predviđeno je da krene i gradnja parking-prostora, odmorišta i stepeništa, a za ovaj posao zadužena je kompanija Fenix Inženjering Plus ZR iz Beograda. Radovi su vredni nešto više od 7 miliona dinara.

Parking prostor, će prema dokumentaciji biti pozicioniran severno od jezera, a levo od pešačke pristupne staze. Imaće ukupno 37 parking mesta. Odmorište, će biti pozicionirano tako da se uklopi u kongfiguraciju terena i zadržaće polukružnu formu.

Podsetimo, kako je eKapija pisala, izgradnja pontona i ostalih sadržaja, je prva faza, u okviru projekta "Uređenje slobodnih površina na jezeru Resnik", potpisanog prošle godine između Opštine Rakovica i Sekreterijata.

U okviru druge faze predviđena je izgradnja šetališta, dva odmorišta i mobilijara a u poslednjoj, trećoj fazi, planirano je da se površina od 20 hektara oko jezera ponudi investitorima za izgradnju sportsko-rekreativnog kompleksa.

Ponton i ostali sadržaji će se raditi, prema idejnom projektu iz marta 2019. godine, koji je izradio Nenad Jovanović iz Ateljea za arhitektonsko projektovanje Slide Studio Beograd.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.