NavMenu

Potpisan predugovor o obnovi termoelektrane Kostolac vredan 1,2 mlrd USD

Izvor: eKapija Sreda, 03.02.2010. 13:43
Komentari
Podeli

(Foto: te-ko.rs)

Predstavnici "Elektroprivrede Srbije" (EPS), Termoelektrane i kopa Kostolac i kineske nacionalne mašinsko-energetske kompanije CMEC potpisali su danas (3. februar 2010. godine) predugovor vredan 1,2 mlrd USD o obnovi i dogradnji termoelektrane Kostolac.

- Ugovor o kreditiranju tog posla trebalo bi da bude potpisan u narednih nekoliko meseci, dok bi ugovori o izvođenju radova bili potpisivani po fazama - rekao je srpski ministar energetike Petar Škundrić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je dodao će radovi početi ove godine, a planirano je da se završe do kraja 2015. godine.

Saradnja Kine i Srbije u obnovi termolektrane Kostolac, kako je podsetio Škundrić, deo je međudržavnog sporazuma, potpisanog u avgustu prošle godine u Pekingu, tokom posete najviše državne delegacije Srbije.

Paket projekat o obnovi i dogradnji kapaciteta kostolačke termoelektrane predviđa revitalizaciju dva postojeća bloka B1 i B2 od po 350 megavata (MW), "odsumporavanje" ta dva bloka i povećanje kapaciteta površinskog kopa Drmno na 12 miliona tona godišnje sa izgradnjom novog bloka B3.

Škundrić je naveo da će se projekat finansirati kreditom kineske Exim banke u iznosu od 85%, što je 1,06 mlrd USD. Godišnja fiksna kamata na tu pozajmicu biće 3%, a otplaćivaće se 15 godina, sa grejs periodom od pet godina.

Preostalih 15% potrebnih sredstava obezbediće EPS i termoelektrana Kostolac.

To će, kako je istakao Škundrić, biti najveća investicija u energetici Srbije, koja će omogućiti da se proizvodni kapaciteti termoelektrane Kostolac povećaju najmanje za 450 megavata.

Glavni izvođač radova biće kompanija CMEC, a predviđeno je da domaće kompanije obave najmanje 40% planiranih poslova.

Ambasador Kine u Srbiji Vej Jinghua je rekao da će realizacija projekta obnove termoelektrane Kostolac biti prekretnica u odnosima Kine i Srbije i da postoji veliki potencijal za saradnju dve zemlje u oblasti energetike.

Direktor preduzeća Termoelektrane i kopovi Kostolac Dragomir Marković je naglasio da će novi proizvodni kapaciteti termolektrane oplatiti kredit za tu investiciju.

CMEC iz Pekinga je najveća kineska kompanija iz oblasti proizvodnje elektoenergetske opreme i inžinjeringa, a trenutno ima ugovorene poslove u inostranstvu u vrednosti 9,5 mlrd USD.

Kina je druga u svetu po snazi energetskog kapaciteta koji iznosi 850.000 megavata.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.