NavMenu

U sanaciju čačanske deponije uloženo 66 miliona dinara, danas ni traga od smeća - Završena i dokumentacija za planiranu fabriku otpadnih voda

Izvor: B92 Nedelja, 07.06.2020. 09:37
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/krsmanovic)
Deponija "Prelić" u Čačku, prostirala se na oko 12 hektara, a zatvorena je 2012. godine. Za njenu sanaciju grad Čačak je dobio od Ministarstva zaštite životne sredine 66 miliona dinara. Danas tu nema ni traga od naslaga smeća, a kako kažu meštani ovog naselja lakše se i diše.

- Dugogodišnji, odnosno, strateški plan zaštite životne sredine za grad Čačak, usvojen je 2018. godine i on ima svoju važnost do 2027. godine. Ovim planom zacrtana je sanacija rekultivacija deponije Prelići, na lokaciji od ukupno 12 hektara. Ono što je značajno, grad Čačak uz pomoć Ministarstva već je priveo kraju zonu 1, tu je mobilni kontejner, gde se prikuplja sav metan koji dolazi iz biotrnova - rekla je Mirjana Đoković, pomoćnica gradonačelnika resorno zadužena za ekologiju.

Ona je istakla da se na zoni jedan radi analiza podzemnih voda kako bi se dobili parametri, poravnale određene neravnine, da bi mogla da se zaseje trava i da se ova lokacija potpuno očisti.

- Nadamo se da do kraja jula okončamo ovaj posao, koji kako i slovi ugovor sa Ministarstvom zaštite životne sredine, a ono što je jako važno, mi smo decembra meseca prošle godine dobili sredstva i za zonu 2. Ukupan posao koji je na zoni dva jeste 83 miliona - kazala je Đoković.

Prema njenim rečima očekuje se da krajem godine gradonačelnik Čačka Milun Todorović potpiše finansijsku konstrukciju za gradnju fabrike za otpadne vode, koja će biti kilometar nizvodno na ulivu ateničke reke u Zapadnu Moravu, za koju je završena projektna dokumentacija.

Značajno je istaći, rekla je Đoković da što se tiče ove fabrike, završen je i planski akt i to je bila donacija Švedske razvojne agencije, čitav posao je iznosio 350.000 EUR.


Igor Trifunović, predsednik skupštine grada Čačka, prilikom ove posete je rekao da je danas na Svetski dan životne sredine, te da je grad Čačak na simboličan način pokušao da ispravi nepravdu koja je čitavih 50 godina činjena meštanima Prelića, Atenice i Kulinovačkog polja.

- Od 2012. godine grad Čačak je prestao sa deponovanjem smeća na ovu nesanitarnu deponiju u Prelićima i kao deo regionalnog sistema, smeće odvozimo na deponiju Duboko. Izgradili smo i transfer stanicu koja nam umnogome pomaže da transportujemo sve one količine smeća koje se prikuplja na našoj teritoriji. Mislim da smo uspeli da stvorimo uslove za zelenilo i uređen prostor - rekao je Trifunović.

On je dodao da se ne sme zaboraviti na nesanitarne uslove koji su čitavih 50 godina mučili meštane na ovoj čačanskoj teritoriji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.