NavMenu

Srbija i Kina potpisale memorandum u oblasti svemirskih tehnologija - U planu i zajednička izgradnja stanica za prijem satelitskih podataka

Izvor: eKapija Nedelja, 07.06.2020. 18:31
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Greg Rakozy)
Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i predsednik Kineske nacionalne svemirske administracije Keđan Džang potpisali su u petak, 5. juna, tokom video-konferencijskog sastanka, Memorandum o saradnji u oblasti inovacija u istraživanju i upotrebi svemira u mirne svrhe.

Memorandumom je predviđeno da Srbija i Kina razvijaju bilateralnu saradnju u istraživanju, razvoju i primeni svemirskih tehnologija, uključujući zajedničku izgradnju stanica za prijem satelitskih podataka, razvoj satelitskih sistema i servisa sa pružanjem usluga lansiranja, razmene i primene satelitskih podataka u svrhu razvoja inovativnih usluga i razvoja nauke o Zemlji, opažanja, klimatskih promena i životne sredine i drugo.

Kineski partneri uputili su poziv delegaciji Vlade Republike Srbije i srpskim naučnicima da posete Kinesku svemirsku agenciju i centre za razvoj svemirskih tehnologija, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Popović je naveo da su partneri iz Kine spremni da Srbiji stave na raspolaganje sve svoje znanje i iskustvo u oblasti razvoja i primene svemirskih tehnologija.

Keđan Džang je istakao da je Srbija stari prijatelj Kine, uz ocenu da je potpisivanje memoranduma u zajedničkom interesu obe zemlje i da predstavlja korak napred u promovisanju bilateralne saradnje u oblasti svemirskih tehnologija.


- Nadam se da će ova oblast ubuduće zauzimati značajno mesto u planu ekonomske saradnje Kine i Srbije na dobrobit naših građana - rekao je predsednik Kineske nacionalne svemirske administracije.

On je istakao da Srbija ima odlične inženjere, izrazivši očekivanje da će se što veći broj srpskih naučnika uključiti u zajedničke projekte Kine i Srbije u ovoj oblasti.

- Naš cilj je, da se na svemirskim letelicama koje ćemo zajednički projektovati nađe i zastava Srbije - rekao je Džang.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.