NavMenu

ANTIĆ: U narednim godinama investicije od 900 mil EUR u ekologiju u termosektoru

Izvor: Tanjug Sreda, 03.06.2020. 11:17
Komentari
Podeli
Aleksandar Antić (Foto: Youtube/ screenshoot)Aleksandar Antić
U narednim godinama planiramo dodatne investicije od 900 mil EUR u ekologiju u termosektoru, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i naveo da je rešeno pitanje praškastog zagađenja, kao i da se rešava i pitanje odsumporavanja dimnih gasova, što su ključni izazovi u tom sektoru.

On je na konferenciji "Zelena ekonomija regiona" koju je organizovala Adria Media Group, rekao da se u proteklom periodu mnogo radilo na tome da se proizvodnja električne energije iz uglja učini ekološki odgovornijom, pa je tako uloženo gotovo 400 mil EUR u različite ekološke projekte u termosektor, kao i da je taj segment značajno unapređen.

Antić kaže da Srbija ima visok stepen proizvodnje ukupne energije, što je čini daleko manje energetski zavisnom, ali da činjenica da se dve trećine električne energije proizvodi iz uglja nameće nekoliko prioriteta, među kojima je posebno važno učiniti proizvodnju ekološki odgovornijom i omogućiti veću zastupljenost obnovljivih izvora energije.

Napomenuo je da je drugi prioritet što veća zastupljenost novih projekata iz obnovljivih izvora energije i naveo da je u poslednjih nekoliko godina na mrežu pušteno oko 550 megavata novih instalisanih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije.

Ministar je naveo da je Srbija 2018. i 2019. bila apsolutni lider u regionu sa novim projektima, što se pre svega odnosi na vetroparkove.

- Sa tim planiramo da nastavimo u narednom periodu - kaže Antić i dodaje da se radi na regulativnom okviru kao osnovi za nove projekte iz te oblasti.

Poručio je da Srbija ima ogroman potencijal kada je reč o energetskoj efikasnosti i naglasio da snažne mere energetske efikasnosti mogu da obezbede nedostajuću energiju.

- To su prioriteti, u svemu tome je važna regionalna saradnja i dijalog sa EU koji mora da uvaži različite scenarije u različitim državama, različite ekonomske aspekte, različiti nivo razvoja, potrebu da se taj proces prilagođavanja Zapadnom Balkanu onome na šta se EU privikavala dugo vremena - rekao je Antić.

Na konferenciji učestvuju i ministar energetike Republike Hrvatske Tomislav Ćorić, šefica regionalne kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre, ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib, direktor Energetske zajednice Janez Kopač, kao i predstavnici regionalnih institucija i kompanija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.