NavMenu

Ekonomska saradnja Srbije sa afričkim zemljama - odlični politički ali ne i privredni odnosi

Izvor: Beta Četvrtak, 28.01.2010. 15:16
Komentari
Podeli

Politički odnosi Srbije i afričkih zemalja su odlični, ali je ekonomska saradnja vrlo mala, rečeno je danas (28. januar 2010. godine) na okruglom stolu u Privrednoj komori Beograda.

Potencijale svojih zemalja na okruglom stolu su izneli predstavnici ambasada Maroka, Egipta, Konga, Tunisa i Angole, i založili se za inteziviranje ekonomske saradnje.

Predstavnik Ministarstva inostranih poslova Srbije Radoslav Janković je ocenio da afričko tržište ima ogromne potencijale, da je bogato naftom i gasom, plemenitim metalima, i da mnogi smatraju da je 21. vek - vek afričkih zemalja.

On je kazao da je za jedanaest meseci 2009. godine Srbija u Egipat izvezla robe za 17,3 mil EUR, a uvezala za 5,5 mil EUR. Većina su sirovine obojene metalurgije. Srbija je iz Egipta najviše uvozila pamuk visokog kvaliteta.

Janković je kazao da je ekonomska saradnja sa Tunisom ispod mogućnosti i potreba dve zemlje te da se za prvih jedanaest meseci izvezlo robe u vrednosti od 2,5 mil EUR i to uglavnom delova za mašine, a uvezlo robe u vrednosti 6,5 mil EUR i to najviše konfenkcije od pamuka.

Ekonomski odnosi sa Marokom su, prema njegovim rečima, opterećeni neplaćenim računima nekih srpskih preduzeća, tako da se za jedanaest meseci 2009. uvezlo robe za svega 177.000 EUR. Srbija je izvezla robe u vrednosti 4,9 mil EUR.

Janković, koji je i zamenik direktora Direkcije za ekonomske bilateralne odnose, kazao je da je Srbija u Angolu izvezla robe u vrednosti 2,5 mil EUR, a da nema podataka da je nešto iz Angole uvezeno.

Ka je u pitanju Kongo, nema podataka o nivou robne razmene sa Srbijom. Janković je kazao da srpska preduzeća imaju mogućnosti da učestvuju u izgradnji ratom razorene infrastrukture u toj zemlji, kao i u razvoju industrije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.