NavMenu

Privrednici: Odluka Prištine o uslovima za prodaju robe na KiM štetna za obe strane

Izvor: Beta Ponedeljak, 01.06.2020. 15:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Odluka vlade u Prištini da kamioni s robom iz centralne Srbije ne mogu da uđu bez posebnih, pojedinačnih dozvola, i da u dokumentaciji treba da bude naznačeno "Republika Kosovo", pogubna je za obe ekonomije, rekao je danas suvlasnik subotičke firme Hemotehna Radovan Mijatović.

On je agenciji Beta kazao da su kosovski distributeri PET-ambalaže koju proizvodi Hemotehna naručili robu koja je proizvedena, a sada ne znaju šta će s njom.

- Sačekaćemo malo i ako se odluka ne promeni, ponudićemo je drugim kupcima i zbog toga će nama biti malo lakše nego distributerima sa Kosova, jer sada treba da traže druge proizvođače - rekao je Mijatović.

Dodao je da Hemotehna sada mora da vrati avans uplaćen prilikom potpisivanja ugovora.

Vlada u Prištini donela je u subotu, 30. maja odluku da kamioni sa srpskom robom ne mogu na teritoriju pod njenom kontrolom bez posebne dozvole i da u dokumentaciji za prevoz robe na tu teritoriju svi proizvodi iz centralne Srbije moraju imati oznaku "Republika Kosovo".

Ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu Rozeta Hajdari naložila je u nedelju uveče, 31. maja uklanjanje sa tržišta sve robe iz Srbije koja "nije u skladu sa Ustavom Kosova".

Mijatović je rekao da i njegovi partneri, kosovski privrednici, kažu da je odluka kosovske vlade "suluda i katastrofalna" i da šteti interesima privrednika i Srbije i Kosova.

Rukovodilac Centra za regionalnu saradnju u Privrednoj komori Srbije (PKS) Aleksandar Radovanović rekao je da je prištinska vlada "donela lošu političku odluku".


- To je loša politička odluka imajući u vidu da je u poslednja dva meseca od kada je suspendovna taksa od 100% na robu iz Srbije povećano interesovanje kosovskih privrednika za robu iz Srbije - rekao je Radovanović agenciji Beta.

Dodao je da srpskim proizvođačima stiže veliki broj porudžbina sa Kosova.

- Od 20. marta do 4. maja ove godine iz centralne Srbije je na kosovsko tržište plasirano 40% više robe u odnosu na isti period 2018. godine, kada nisu važile takse - rekao je Radovanović.

Po oceni Radovanovića, ta odluka je pred izbor nove kosovske vlade i neodrživa je na duži rok i "poništava Briselski sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine" .

Iz centralne Srbija na Kosmetu se najviše prodaju pšenica, struja, kukuruz, mineralna đubriva i robu široke potrošnje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.