NavMenu

Kultura most ka budućnosti - počela realizacija projekta "Tvrđave na Dunavu"

Izvor: Novosti Četvrtak, 28.01.2010. 09:35
Komentari
Podeli

Tvrđava Smederevo (Foto: Srpska filmska asocijacija)Tvrđava Smederevo

U okviru regionalnog programa UNESCO, za kulturno nasleđe jugoistočne Evrope, pod nazivom "Kulturno nasleđe - most ka zajedničkoj budućnosti", naše ministarstvo kulture pokrenulo je projekat "Tvrđave na Dunavu". Pilot projekat ima za cilj razvoj puta kulture, koji treba da poveže u jedinstvenu celinu lokalne zajednice na Dunavu - Bač, Novi Sad, Beograd, Smederevo, Golubac, Veliko Gradište i Kladovo. Ti gradovi baštine reprezentativne tvrđave i utvrđene gradove na Dunavu.

Projekat se sastoji iz tri segmenta. Prvi je organizovanje edukativnih radionica i konferencije na temu "Tvrđave na Dunavu - mogućnosti i izazovi", drugi podizanje svesti lokalih zajednica o vrednostima i značaju kulturnog nasleđa koje baštine, a treći kreiranje njegove Internet-prezentacije.

U okviru trening programa održane su radionice u Baču i Novom Sadu, a osim zakazanih u Smederevu i Beogradu, očekuju se i druge.

"Kulturno nasleđe - most ka zajedničkoj budućnosti" je međunarodna inicijativa koju koordinira Unesko i podržava italijanska vlada, sa ciljem jačanja regionalne saradnje u oblasti zaštite i promocije kulturnog nasleđa u jugoistočnoj Evropi. Njegove idejne pretpostavke leže u shvatanju nasleđa kao zajedničke vrednosti: kao mosta između kultura i zajednica, kao i između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, kao mosta koji pruža mogućnost za konstruktivnu saradnju, u cilju jačanja interkulturnog dijaloga, podrške ljudskom i ekonomskom razvoju i daljoj stabilizaciji regiona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

04.05.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Da li znate šta je Bluetooth Auracast - Mogao bi stići svima uz Android 15

Uz novu verziju Android platforme stiže i nova Bluetooth funkcija, koja bi mogla da bude dostupna svima. Tehnologije deljenja zvuka nisu novitet. Za Samsung telefone dostupna je Dual Audio funkcija, a Apple za iPhone ima sličnu opciju. Za sve ostale tu je Bluetooth streaming, koji je doduše prilično limitiran. Međutim, to bi moglo da se promeni sa Android 15 verzijom platforme. Google je u Android 15 implementirao Bluetooth Auracast i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.