NavMenu

Kultura most ka budućnosti - počela realizacija projekta "Tvrđave na Dunavu"

Izvor: Novosti Četvrtak, 28.01.2010. 09:35
Komentari
Podeli

Tvrđava Smederevo (Foto: Srpska filmska asocijacija)Tvrđava Smederevo

U okviru regionalnog programa UNESCO, za kulturno nasleđe jugoistočne Evrope, pod nazivom "Kulturno nasleđe - most ka zajedničkoj budućnosti", naše ministarstvo kulture pokrenulo je projekat "Tvrđave na Dunavu". Pilot projekat ima za cilj razvoj puta kulture, koji treba da poveže u jedinstvenu celinu lokalne zajednice na Dunavu - Bač, Novi Sad, Beograd, Smederevo, Golubac, Veliko Gradište i Kladovo. Ti gradovi baštine reprezentativne tvrđave i utvrđene gradove na Dunavu.

Projekat se sastoji iz tri segmenta. Prvi je organizovanje edukativnih radionica i konferencije na temu "Tvrđave na Dunavu - mogućnosti i izazovi", drugi podizanje svesti lokalih zajednica o vrednostima i značaju kulturnog nasleđa koje baštine, a treći kreiranje njegove Internet-prezentacije.

U okviru trening programa održane su radionice u Baču i Novom Sadu, a osim zakazanih u Smederevu i Beogradu, očekuju se i druge.

"Kulturno nasleđe - most ka zajedničkoj budućnosti" je međunarodna inicijativa koju koordinira Unesko i podržava italijanska vlada, sa ciljem jačanja regionalne saradnje u oblasti zaštite i promocije kulturnog nasleđa u jugoistočnoj Evropi. Njegove idejne pretpostavke leže u shvatanju nasleđa kao zajedničke vrednosti: kao mosta između kultura i zajednica, kao i između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, kao mosta koji pruža mogućnost za konstruktivnu saradnju, u cilju jačanja interkulturnog dijaloga, podrške ljudskom i ekonomskom razvoju i daljoj stabilizaciji regiona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.