NavMenu

Dragan Mićić, direktor "ICM Electronics" - Zavarili smo papuču tešku jednu tonu

Izvor: eKapija Sreda, 27.01.2010. 14:46
Komentari
Podeli

Dragan Mićić prima nagradu "Aurea"Dragan Mićić prima nagradu "Aurea"

Portal "eKapija" i ove godine, početkom marta dodeliće, sada već tradicionalno, "Aurea" nagrade najboljim investitorima u 2009. godini. Kako se približava novi ciklus izbora, posetili smo kompanije koje su prošle godine ušle u uži krug nominacija, da vidimo dokle su stigle u svom poslovnom razvoju.

Kompanija "ICM Electronics", dobitnik nagrade "Aurea 2009" za projekat izgradnje prve fabrike robotskih linija u Srbiji, u dosadašnjem poslovanju ostvarila je saradnju sa oko 3.000 srpskih firmi. Kompanija je prisutna i na ruskom tržištu kao i u zemljama u regionu. Roboti iz ove fabrike uskoro će se naći i u Italiji i Nemačkoj.

O prednostima i dometima robotizacije, o novim poslovnim poduhvatima, kao i o najtraženijim robotima i najinteresantnijim zahtevima klijenata u intervjuu za "eKapiju" govori Dragan Mićić, direktor "ICM Electronics".

eKapija: Koje poslovne uspehe je Vaša kompanija zabeležila od otvaranje fabrike robotskih linija?

- Naš omiljeni, što ne znači da je i najznačajniji, uspeh od otvaranja je bila izrada jedne linije za slaganje i razlaganje blokova za fabriku građevinskog materijala. Ovaj uspeh nam je "najslađi" iz razloga što su ovakve poslove do sada radile strane firme iz Nemačke, Italije i Grčke, a sada smo dokazali da su domaće kompanije konkurentne po znanju i tehnologiji firmama sa zapada. Za nas je ovo pobeda srpskog znanja. Naša firma je u saradnji sa drugim srpskim preduzećima rekonstruisala, automatizovala i pustila u rad celu fabriku opekarskih proizvoda.

eKapija: Koje projekte ste pokrenuli u 2009. godini?

- U prethodnoj godini je pokrenuto nekoliko različitih programa na polju razvoja proizvoda, kao i na polju razvoja novih tržišta. "ICM Electronics" je razvio nova rešenja u oblasti zavarivanja metala, kao i nove sisteme za paletiziranja proizvoda. Neki od ovih rešenja će ostvariti rezultate tek sredinom ili krajem 2010. godine. ICM je polako počeo da širi svoju distributivnu i partnersku mrežu prošle godine, i u periodu od pet godina očekujemo da pokrijemo neke države koje su bile u sklopu Sovjetskog Saveza, kao i da sklopimo partnerske ugovore sa nekim kompanijama iz Italije i Nemačke. Pregovori su počeli prošle godine i nadamo se najboljem.

eKapija: Sa kojim našim kompanijama ste sarađivali?

- Sarađivali smo sa više 3.000 kompanija iz Srbije. Naravno, većina njih uzima od nas rezervne delove za svoje automatizovane sisteme. Nama je svaki kupac podjednako važan i ne bih želeo da ističem nekog posebno. Naši kupci dolaze iz prehrambene, industrije građevinskog materijala i metalne industrije.

eKapija: Da li Vaša kompanija ima konkurenciju u Srbiji i u okruženju?

- Konkurencija je svuda i nama je drago zbog toga. Konkurencija nas primorava da se usavršavamo i da budemo bolji. Imamo direktnu konkurenciju iz inostranstva koja dolazi iz Slovenije, Italije, Nemačke, Grčke. Što se tiče konkurencije iz Srbije, to je uglavnom indirektna konkurencija koja nudi sisteme koji nisu robotski, nego neke klasične mašine.

eKapija: Koje su prednosti kompanije "ICM Electronics"?

- Prednost naše kompanije je što posedujemo mlad i kreativan inžinjerski tim koji se 100% posveti rešavanju problema kupca. Ono što smo dobili izgradnjom fabrike je još jednu prednost. Naša fabrika je veoma dobro opremljena i možemo kod nas u pogonu da sklopimo jedan robotski sistem i da ga istestiramo u realnim uslovima pre isporuke. To nam omogućuje da isporučimo pouzdan i kvalitetan sistem. Takođe, fizički smo blizu našem kupcu, i u slučaju da se nešto desi, mi možemo da izađemo na teren u roku od nekoliko sati.

eKapija: Od kojih kompanija nabavljate delove?

- Sarađujemo sa nekoliko japanskih kompanija čije proizvode koristimo u našim sistemima. Takođe, neke delove uvozimo iz Nemačke i Švajcarske, ali dosta toga proizvodimo u našem pogonu. Imamo mašinski park u našem pogonu, tako da sami proizvodimo transportere, sisteme za hvatanje, kao i neke druge mehaničke delove koji su neophodni za savršen rad jednog robotskog sistema.

eKapija: Koji su kapaciteti fabrike robota?

- Mi proizvodimo različite robotske sisteme za pakovanje, paletiziranje, zavarivanje na zahteva kupca. Neki sistemi su izuzetno kompleksni i za njih je potrebno dosta dugo vremena da se sklope, dok neke jednostavnije sisteme možemo da isporučimo u roku od nekoliko dana. Neki maksimum koji može da postigne naša fabrika bi bilo oko 100 jednostavnijih robotskih sistema godišnje.

eKapija: Koji je bio najinteresantniji zahtev klijenta, a koji najizazovniji za Vašu kompaniju?

- Najinteresantniji, a ujedno i najizazovniji zahtev smo dobili od firme koja se bavi proizvodnjom papuča za bagere za površinske kopove. Naš zadatak je da zavarimo papuču koja je teška oko jedne tone. Taj projekat je interesantan zato što zahteva integraciju dosta različitih znanja i korišćenje najnovijih tehnologija iz oblasti laserske robotske vizije. Veoma mali broj firmi u svetu koji radi sa robotima koristi lasersku viziju u svojim sistemima, zato što ta tehnologija zahteva napredna znanja iz matematike i programiranja. Na zadovoljstvo svih nas, mi smo u tome uspeli.

eKapija: Najtraženiji proizvod "ICM Electronics"?

- Potražnja naših sistema dosta varira. Ekonomski, zakonodavni i drugi faktori utiču na potražnju proizvoda. Na primer, pre krize roboti za zavarivnje su bili najtraženiji. Kako je počela kriza, metalna industrija je dosta pogođena i odjednom je skoro nestala potražnja za robote za zavarivanje. Trenutno su sistemi za pakovanje dosta popularni. Jedan od razloga je promena zakona. Više neće biti dozvoljeno da čovek pakuje velike mase, tako da će praktično zakon naterati proizvođače da uvode automatizovane sisteme za pakovanje i paletiziranje. Trenuto sistemi za pakovanje su najtraženiji, što opet ne znači da će tako ostati kad metalna industrija izađe iz krize.

eKapija: Na kojim inostranim tržištima ste prisutni?

- Imamo naše saradnike i distributere u zemljama bivše Jugoslavije. Trenutno radimo neke poslove u Rusiji, a radimo i na razvoju saradnje sa nekim firmama u regionu kao i sa kompanijama iz Italije i Nemačke.

eKapija: U kojim segmentima je dobit od robotizacije i automatizacije? U kom vremenskom periodu prosečno se nekoj kompaniji isplati uvođenje robota?

- Robotizacija i automatizacija prvenstveno utiču na poboljšanje kvaliteta proizvoda. Usled lošeg kvaliteta, strane kompanije vraćaju cele isporuke zbog par loših proizvoda. Ako vam je 100% proizvoda kvalitetno, ne postoji šansa da se oni vrate. Potom, možete da povećate kapacitete i da na taj način ostvarite veće prihode. Uštedama kroz energiju i radnu snagu možemo da smanjimo troškove, dok u isto vreme povećavamo prihode. Povrat na uvođenje robotizacije može da se vrati i u roku od godinu dana za neke aplikacije zavarivanja, ali prosek je oko tri godine.


eKapija: Kako vidite uspostavljanje robotizacije i automatizacije u Srbiji? Da li je naše tržište spremno za nove tehnologije?

- Srbija je i te kako spremna za robotizaciju i automatizaciju. Neke industrije su manje spremne, a neke već uveliko koriste robotiku u svojim pogonima. Uvođenje robotike u pogone može da zahteva velika finansijska sredstva i to je obično najveća prepreka kod njihovog uvođenja. Roboti se obično koriste za procese gde je veliki obim proizvodnje i gde je operacija fizički zahtevna i ponovljiva. Na žalost, dosta naših proizvođača ima malu proizvodnju zato što su mali zahtevi tržišta i njima je dosta dug povrat na investiciju ovog tipa, tako da uvođenje robotike nema ekonomsku opravdanost. Sa druge strane, firme koje koriste zavarivanje u svojoj proizvodnji imaju velike potrebe za robotikom zato što tržište rada ne nudi dovoljan broj ne samo kvalitetnih zavarivača, neko bilo kakvih zavarivača uopšte. Takođe, industrija bloka i cigle već godinama koristi robote u svojoj proizvodnji, i u toj industriji je locirana velika većina robota u Srbiji. Možemo slobodno reći da robot u ciglani je sasvim normalna mašina i svaki malo ozbiljni proizvođač ima barem jednog robota u svom pogonu.

Što se tiče automatizacije, mi smo prisutni poslednjih 15 godina na tržištu Srbije i bivše Jugoslavije i realizovali smo više od 150 projekata u oblasti automatizacije gde su uvek primenjivane najnovije tehnologije namenjene industriji. Srbija je dobro upoznata za programom automatizacije, i nova rešenja ne donose entuzijazam koja su donosila pre 15 godina kada je naša zemlja bila pod sankcijama i kada su ovakve tehnologije bile prava retkost. Svi se zajedno razvijamo i učimo, i polako ali sigurno koračamo napred sa svetom.

eKapija: Koji je sad domet robotizacije? U kojim još industrijama bi mogla kod nas da se uvede robotizacija a do sada ti procesi nisu bili zastupljeni?

- Sa robotizacijom možete raditi dosta toga. Praktično možete uraditi isto što i jedan čovek. Naši robotski sistemi imaju u sebi ugrađene kamere koje detektuju kvalitet proizvoda i možemo da podesimo da robot pakuje samo proizvode zadatog kvaliteta. U prehrambenoj industriji ima dosta prostora za robote za primarno pakovanje proizvoda u ambalažu, transportne kutije i na paletu. Veoma mali broj proizvođača koristi robote zato što je cena radne snage na tim mestima dosta mala, i onda se ne isplati uvoditi robote, ali i to će se promeniti kada se granice Srbije otvore i kada ljudi neće više raditi za 150 EUR mesečno.

eKapija: Robotizacijom i automatizacijom zaposleni u fabrikama su zaštićeni od štetnih uticaja industrija. Koje su prednosti robotizacije u tom segmentu?

- Mnogi procesi u industriji su štetni po zdravlje čoveka. Ako pogledamo zavarivanje primetićemo da samo kod zavarivanja postoji opasnost od zračenja koje je štetno po vid i kožu zavarivača, kao i od raznih isparenja koja štete respiratornim organima, a samim tim i celom organizmu. Pri aplikaciji brušenja emajla, javlja se emajlna prašina koja je izuzetno opasna po čoveka. Potom postoje razni procesi gde je čovek u direktnom kontaktu sa štetnim kiselinama, koje mogu da nanesu ozbiljne povrede. Kako su ljudi najvažniji resurs svake kompanije,od ključnog je značaja zaštiti ih i postaviti neku mašinu da obavlja te vrste poslova gde je to moguće.

eKapija: Koji su planovi kompanije za 2010. godinu? Koji noviteti se u narednom periodu mogu očekivati iz "ICM Electronics"?

- Planovi za 2010. godinu su da osvojimo strana tržišta na kojima do sada nismo bili prisutni. Što se tiče noviteta, možemo očekivati neke nove proizvode namenjene robotskim sistemima koji će unaprediti rad ovih mašina, kao i koji će učiniti robote pristupačnijim kompanijama sa manjim finansijskim sredstvima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.