NavMenu

Industrijska proizvodnja u Srbiji u aprilu potonula 16,6%

Izvor: Tanjug Petak, 29.05.2020. 14:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)Ilustracija
Industrijska proizvodnja u Srbiji smanjena je u aprilu ove godine 16,6% u odnosu na isti mesec 2019, dok je u odnosu na prošlogodišnji prosek pala 20,8%, objavio je Republički zavod za statistiku.

U periodu januar-april 2020, industrijska proizvodnja je zabeležila mali pad od 0,8% u poređenju sa istim lanjskim periodom.

Samo u aprilu tekuće godine, prerađivačka industrija je potonula za 19,9%, snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija je opalo za 9,9 a rudarstvo za 0,1% u odnosu na isti meseca prošle godine.

Prema računici statistike, u aprilu je prozvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju pala za 57,4%, kapitalnih proizvoda za 42,7, intermedijarnih proizvoda, osim energije za 20,2 i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 16,5% u poređenju sa istim mesecom 2019.

Istovremeno, rast je zabeležen u proizvodnji energije za 2,1%.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za april 2020. godine, u odnosu na prosek 2019. godine za industriju, ukupno pokazuje da je ostvaren pad od 18,2%, a za prerađivačku industriju pad od 22,2%.

Prema desezoniranim podacima, aprilska industrijska proizvodnja je u odnosu na mart bila manja za 17 procenata, pri čemu je prerađivačka industrija zabeležila pad od 20,4%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.