NavMenu

Subotica dobija spomenike kralju Petru, Karolju Biru i Ivanu Antunoviću

Izvor: RTV Petak, 29.05.2020. 08:56
Komentari
Podeli
Spomenik kralju Petru u Novom Sadu (Foto: eKapija / Aleksandra)Spomenik kralju Petru u Novom Sadu
Kralj Petar Prvi Karađorđević, čuveni gradonačelnik Subotice Karolj Biro i biskup Ivan Antunović dobiće svoje spomenike u Subotici.

Odluke o postavljanju ova tri spomenika doneli su jednoglasno odbornici Skupštine grada Subotice na današnjoj sednici. Odluke je podržala i prisutna opozicija.

Spomenik prvom vladaru Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, simbolu uređene demokratske države u koju je Subotica ušla nakon 1918. godine biće postavljan u parku pored Sokolskog doma, građevine koja karakteriše period istorije Subotice između dva svetska rata.

Subotičkom gradonačelniku s početka 20. veka spomenik će biti postavljen ispred Gradske kuće, jednog od sedam graditeljskih čuda Srbije, čija izgradnja se vezuje za njegovo ime.

Narodni prosvetitelj, kalački kanonik, bosanski biskup, publicista i prozni pisac svoj spomenik dobiće pored bazilike Svete Terezije Avilske.

Sve tri odluke donete su jednoglasno, a njihovo usvajanje podržala je i opozicija.

- To je zaista jedan lep način da pokažemo koliko skladan život može da odlikuje ovu multinacionalnu i multikulturalnu sredinu u gradu Subotici - ocenila je sekretarka sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović.

- Predlog da se istovremeno podignu tri spomenika za pripadnike različitih naroda koji žive na teritoriji grada Subotice smatramo ispravnim i to je znak približavanja između naroda i znak produbljavanja međusobnog poverenja - smatra šef odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Janoš Nagel.

- Mi smatramo da ni jedan spomenik, iz bilo kog perioda istorije ne treba rušiti, treba ga ostaviti. Pošto smo mi graditelji, treba da podižemo nove spomenike građanima koji su to zaslužili - rekao je zamenik šefa odborničke grupe opozicionog Pokreta za građansku Suboticu Miroslav Milojević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.