NavMenu

Povezivanje Ravne planine i Jahorine gondolom u 2022. godini? - U planu investicioni ciklus od 50 mil EUR

Izvor: Indikator Četvrtak, 28.05.2020. 13:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: EpicStockMedia/shutterstock.com)Ilustracija
Inicijalni investicioni budžet za izgradnju gondole kojom će se povezati Ravna planina i Jahorina je 60,51 mil KM (oko 30 mil EUR), a završetak radova planiran je za 2022. godinu, navodi se u pregledu novih projekata koje planira da realizuje OC Jahorina.

Trasa gondole je duga 7,5 kilometara, a trebalo bi da ima 24 kabine kapaciteta 3.000 skijaša na sat.

Osnovni ciljevi izgradnje gondole jesu povezivanje značajnih tačaka i područja gradskog mesta Pale sa planinskim centrom Jahorina, obezbeđivanje novog vida transporta, izgradnja atraktivnog sistema prevoza koji osim saobraćajne ima i funkciju panoramskog razgledanja planinskog kompleksa, kao i ostvarivanje mogućnosti za dodatne sadržaje.

Gondola koja će prolaziti prelepim predelima netaknute prirode Ravne planine otvoriće niz mogućnosti za novi razvoj i investiranja.

Izgradnja gondole Ravna planina-Jahorina predstavlja najznačajniju investiciju u okviru novog investicionog ciklusa OC Jahorina koji treba da bude realizovan i kreditnim zaduženjem od 99 mil KM (gotovo 50 mil EUR) uz garancije Vlade RS.

Ostali projekti su izgradnja četverosedne žičare Rajska dolina dužine 708 metara, kapaciteta 2.400 mesta, sa prodajnim mestom i ski stazama sa planiranim investicionim budžetom 13,2 mil KM, izgradnja četverosedne žičare, ski staze sa sistemom osnežavanja u prostornoj celini Trnovo-Vikend naselje na skijalištu Jahorina (OC Jahorina je u fazi kupovine zemljišta), sa ukupnom vrednošću investicije 18,05 mil KM, izgradnja hale Centar (sportska dvorana, kancelarije OC Jahorina, teretana, sauna, niz konferencijskih sala, lokali...), površine objekta 12.000 m2 vrednosti 25 mil KM.

U sklopu projekata koji su u planu, razmatra se i prostor nekadašnjeg ski centra Igrišta sa širim obuhvatom za uređenje skijališta i letnjeg zabavnog parka na teritoriji opština Vlasenica i Han Pijesak.

Investicije OC Jahorina podržale su sve lokalne zajednice koje gravitiraju planini, a koje će povećanjem kapaciteta imati i veće prihode.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.