NavMenu

Potpisan ugovor o pripremama za vađenje potopljenih nemačkih brodova iz Dunava - Cilj je da se značajno olakša plovidba

Izvor: eKapija Sreda, 27.05.2020. 13:47
Komentari
Podeli
(Foto: Katarina Stevanović)
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, potpisala je ugovor vredan 1,5 mil EUR kojim počinje velika akcija vađenja potopljenih nemačkih ratnih brodova iz Drugog svetskog rata u Dunavu kod Prahova.

Na međunarodnom tenderu posao za izradu projekat lociranja i ispitivanja ubojitih sredstava na potopljenim nemačkim brodovima dobio je konzorcijum srpskog/nemačko/austrijskih kompanija koje predvode Millenium Team i Mull und Partner.

- Ovim ugovorom započinjemo akciju na koju čekamo 75 godina, da konačno imamo Dunav koji će biti plovan kompletnim tokom kroz Srbiju. Prvo da konačno utvrdimo šta se od eksploziva i ubojnih sredstava i u kojoj količini nalazi na 23 potopljena broda, što je preduslov da bismo sledeće godine bezbedno mogli da krenemo i sa vađenjem, za šta ćemo da izdvojimo 23 mil EUR - rekla je Mihajlovićeva, koja je dodala da zbog nebezbedne i otežane plovidbe na ovom delu Dunava godišnje gubimo 5 mil EUR.

Istakla je da će vađenje potpopljene nemačke flote doprineti da reka Dunav bude plovna svih 365 dana u godini, što je značajno za našu ekonomiju i bezbednu plovidbu.

Direktorka Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre, iz čijeg kredita se finansira prva faza, istakla je da projekat ima ne samo širi istorijski značaj, već je važan i za dalji privredni razvoj Srbije.

- Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrutkure prepoznalo je značaj ulaganja u vodni saobraćaj, kao čistiji i bezbedniji vid trasnporta i Srbija je jedina zemlja van EU u kojoj EIB ulaže u vodni saobraćaj. Dunav se nalazi na Panevropskom koridoru i realizacijom ovog projekta doprinećemo da roba brže i efikasnije stigne do zemalja EU, što je značajno za privredu Srbije - rekla je ona.

Šefica kancelarije UNDP u Srbiji Fransin Pikap izjavila je da je ovo višedecenijski problem koji će zahvaljujući najviše zalaganju potpredsednice Vlade biti i realizovan.

- Vađenjem potpopljene flote unapredićemo bezbednost u plovidbi, boljom zaštitom životne sredine i ekonomskom napretku u pogledu provrednog i turističkog saobraćaja - rekla je Pikap.

Načelnik Borskog okruga Vladimir Stanković zahvalio je na zalaganju da se ovaj projekat realizuje, jer će to mnogo značiti svim opštinama u Đerdapskoj klisuri.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.