NavMenu

Od njive do trpeze, bez konzervansa - Mamex iz Bijeljine prvi u BiH plasira povrće iz vlastitih plastenika

Izvor: eKapija Sreda, 27.05.2020. 12:37
Komentari
Podeli
(Foto: apple2499/shutterstock.com)
Pandemija koronavirusa pokazala je, između ostalog, koliko ima resursa na koje se neka zemlja (ne)može osloniti. O važnosti lanca uzgoja, prerade i plasmana i činjenice da gazdinstva širom BiH mogu da zadovolje potrebe domaćeg tržišta govori i primer Mladena Lazića, vlasnika bijeljinske firme za uzgoj i preradu povrća Mamex, koji planira da u julu otvori pogon za preradu i pakovanje povrća.

U razgovoru za eKapiju kaže da su u junu 2017. aplicirali za pomoć na poziv USAID/Sweden FARMA II projekta, tokom 2018. su dobili odobrenje i imali su rok od dve godine da startuje proizvodnja. Početkom 2020. radili su na montiranju opreme i sve je spremno da ovog leta krene prerada i pakovanje povrća.

- Biće ovo jedina fabrika u BiH koja će direktno sa njive pakovati povrće u tegle i plasirati ga na domaće tržište. Za sada samo ćemo snabdevati trgovinske lance u BiH. Ovo će biti naša priča "od njive do trpeze" i time želimo pokazati i dokazati značaj primarne proizvodnje, kada sa naših zasada direktno plasiramo proizvod. Kako smo i videli tokom trajanja pandemije, BiH nije imala dovoljno zaliha hrane, zato moramo sve snage usmeriti na domaću proizvodnju - ističe Lazić.

Mamex poseduje 100 plastenika na 5 hektara i 25 hektara pod obradivim površinama.
(Foto: JL-Pfeifer/shutterstock.com)
Nova investicija je nastavak njihovog uspješnog biznisa koji dugo razvijaju i već su stekli poverenje kupaca u kvalitet domaćih proizvoda. Nastaviće saradnju sa lancima poput Binga i Konzuma, koji kako kaže, traže kvalitet.

- Sada radimo na kreiranju etiketa za sve planirane proizvode. Plasiraćemo krastavac sorte kibria, cvekla boro i kestrel, luk bosut, paprika crvena i slonovo uvo, bela paprika, domaći luk. Imaćemo u ponudi i ajvar, kao i šarenu salatu. Planiraju uzgoj i preradu bebi cvekle, koja je jako popularna.


Kapacitet proizvodne linije, kako kaže Lazić za eKapiju, biće 1.000 tona
. Ali u prvoj godini rada ne očekuje toliki obim, već će to biti oko 350 tona, odnosno plasiranje oko 500.000 tegli.

- Sada smo usmereni isključivo na plasman u BiH. Ono što se primeti je pad trenda spremanja zimnica i salata među mladim ljudim zbog novih životnih navika. Svi hoće gotov proizvod i mi želimo da pokažemo da imamo tako nešto, vrhunskog kvaliteta i od domaćih, a ne od uvoznih sirovina. Nemamo zaista konkurenciju u ovome i nismo novi u ovom poslu, jer godinama imamo saradnju sa trgovinskim lancima. Ovo je veliki izazov za nas i verujem u dobar rad - ističe Lazić.

Ova investicija koštala ih je 1 mil KM (500.000 EUR) i uposliće 30 radnika. Lazić kaže da očekuje da će razvojem posla naredne godine broj zaposlenih premašiti 50. Za sada će raditi u jednoj smeni, a kasnije planiraju dve.

T. B.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.