NavMenu

Da li je izgradnja spalionice otpada u Vinči najbolje ekološko rešenje za gorući problem Beograda? - U IFC kažu da ispunjava sve standarde

Izvor: eKapija Utorak, 26.05.2020. 11:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kanvag/shutterstock.com)Ilustracija
Sanacija deponije u Vinči, jedne od najvećih aktivnih deponija u Evropi je ne samo obaveza Srbije zarad pristupanja EU, već i, često doslovno, gorući ekološki problem sa kojim se prestonica suočava godinama. Procesi zatvaranja deponije i izgradnja spalionice za proizvodnju energije iz komunalnog otpada su započeli, a očekuje se da radovi budu završeni u naredne tri i po godine. Ipak, kada se Evropska investiciona banka povukla iz finansiranja ovog projekta, u javnosti se postavilo pitanje da li izgradnja spalionice najbolje ekološko rešenje za sanaciju deponije u Vinči. Iz Međunarodne finansijske korporacije (IFC), koja je jedan od finansijera, za eKapiju pak ističu da je projekat u skladu sa svim važećim srpskim i evropskim propisima.

- Projekat je strukturiran tako da odgovara svim važećim srpskim propisima. Osim toga, odlagalište je dizajnirano da bude u skladu s važećim EU standardima, dok je postrojenje za energiju iz otpada u skladu sa stadardima EU o zagađenju i energetskoj efikasnosti - kažu za naš portal iz IFC.

Kako su naveli, finansiranje IFC uključuje zajam A u iznosu do 72,2 mil EUR; paralelni zajam od Oesterreichische Entvicklungsbank (OeEB) do 35 mil EUR; zajam B do 35 mil EUR i koncesijski viši zajam do 20 mil EUR iz Zajedničkog programa finansiranja u oblasti klime IFC-a i Kanade, kao i garancije u vrednosti od 97,3 mil EUR koje izdaje MIGA. To predstavlja deo šireg paketa koji uključuje kredit EBRD-a u iznosu do 128,2 mil EUR.

Podsetimo, Grad Beograd je krajem septembra 2017. zaključio ugovor o javno-privatnom partnerstvu sa konzorcijumom Beo Čista Energija, koji čine francuska kompanija Suez Groupe SAS i japanski Itochu I-Environment za izgradnju fabrike za tretman komunalnog otpada u Vinči, a krajem 2019. se u javnosti čulo da Evropska investiciona banka (EIB) ne želi da finansira izgradnju spalionice.

Iz delegacije EU u Srbiji tada su za eKapiju naveli da je spaljivanje otpada opcija, ali samo za mali deo otpada, koji se ne može sprečiti, umanjiti, reciklirati ili zbrinuti na bilo koji drugi način.

- Prema sadašnjem projektu za Vinču, u novom pogonu za spaljivanje otpada i proizvodnju energije moglo bi da se spali više od polovine komunalnog beogradskog otpada, umesto da se on reciklira. To ne bi podstaklo recikliranje i ozbiljno bi dovelo u opasnost sposobnost Srbije da se uskladi sa zakonodavstvom EU o otpadu i krene ka cirkularnoj ekonomiji. EU stoga snažno ohrabruje srpske vlasti da osiguraju da se kapacitet ovog objekta prilagodi nivou koji bi Srbiji omogućio da se pridržava pravne reulative EU u ovoj oblasti - naveli su za eKapiju, a opširnije čitajte u posebnom tekstu.

Kako su iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda rekli za eKapiju, privatni partner je obavestio grad da se EIB povukao iz finansiranja i obezbedio finansiranje preko IFC, EBRD i OeEB.


Energija iz spalionice za grejanje Beograđana

Postrojenje za preradu otpada koristiće čvrsti komunalni otpad i deponijski gas kao izvor energije za proizvodnju električne (30 MW) i toplotne energije (56 MW). Deo projekta izgradnje postrojenja za preradu otpada u Vinči postalo je i JKP Beogradske elektrane, a proizvedena toplotna energija koristiće se za grejanje građana Beograda.

Naime, u okviru posete francuskog predsednika Srbiji u julu 2019. potpisan je i Ugovor o otkupu toplotne energije između kompanije Beo čista energija i JKP Beogradske elektrane, a prema Ugovoru o javnom privatnom partnerstvu za upravljanje sanitarnom deponijom Vinča, obaveza Grada Beograda je da izgradi infrastrukturu za preuzimanje toplotne energije.

- Tu obavezu Grad Beograd preneo je na Beogradske elektrane koje će iz sopstvenih sredstava finansirati izgradnju prepumpne izmenjivačke stanice u kompleksu Vinča, izgradnju toplovodne trase u dužini od oko devet kilometara, kao i prepumpnu izmenjivačku stanicu u Toplani Konjarnik - izjavio je tada direktor Elektrana Rade Basta.

I. Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.