NavMenu

Građanima i privredi Srbije na raspolaganju Kontakt centar inspekcija

Izvor: Beta Nedelja, 24.05.2020. 10:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: chainarong06/shutterstock.com)Ilustracija
Građani i privrednici Srbije mogu onlajn i telefonom Kontakt centru republičkih inspekcija koji pokriva rad 44 inspekcije, da prijave nepravilnosti, a te prijave brzo se prosleđuju nadležnoj inspekciji na postupanje.

Kako je objavila je TV N1, tokom šest nedelja rada Kontakt centru na telefon 011 6350 322 i putem sajta www.inspektor.gov.rs dnevno se javljalo više desetina prijava.

- U ovom periodu, dnevno je stizalo više od 70 različitih prijava, a nadležnim inspekcijama prosleđena je skoro polovina od ukupno pristiglih predmeta - rekao je rukovodilac Jedinice za podršku Koordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Dragan Pušara.

Kako je objasnio, operateri i analitičari predstavku obrađuju i prosleđuju nadležnoj inspekciji.

- Ono što je kvalitet više jeste to što podnosilac predstavke, može da ostane anoniman, ali ukoliko se identifikuje, dobiće informaciju o sudbini njegove predstavke i biće obaveštavan elektronskim putem sve do ishoda inspekcijskog nadzora - kazao je Pušara.

Kako je dodao, u Kontakt centru se trude da građane jasno upute na nadležnosti ovih inspekcija.

- Kada je primimo mi je prosledimo na odgovarajući nivo lokalne inspekcije, u zavisnosti o kom se gradu ili opštini radi a stranku uputimo na nadležnost tog grada ili opštine - rekao je Pušara.

Na isti način funkcioniše i saradnja sa privredom, objanili su nadležni.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Zoran Kasalović kazao je da je nakon proglašenja pandemije korona virusa i potrebe za efikasnijim radom Kontakt centar je počeo da radi pre vremena.


- On je značajan zbog toga što sada građani i privrednici mogu bez puno lutanja i gubljenja vremena, kao i bez poznavanja nadležnosti određenih inspekcija, da brzo reaguju, prijave nepravilnosti ili nelojalnu konkurenciju i da Kontakt centar reaguje vrlo brzo dostavljanjem primedbi nadležnim inspekcijama na postupanje - istakao je Kasalović.

Iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave podsetili su da je reforma inspekcija deo je ukupne reforme javne uprave koju u Srbiji podržava Evropska unija.

Precizirano je da je Evropska unija sa 3 mil EUR, kroz mehanizam sektorske budžetske podrške, finansijski podržala i modernizaciju inspekcijskog nadzora, a posebno izradu i objavljivanje kontrolnih lista svih republičkih inspekcija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.