NavMenu

Moratorijum na kredite tražilo 94% građana

Izvor: Tanjug Petak, 22.05.2020. 13:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jat036/shutterstock.com)Ilustracija
Za moratorijum na otplatu kredita od tri meseca, koji je uveden sa proglašenjem vanrednog stanja, prijavilo se 94% građana i 93% privrednika , izjavio je Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Vasić je, gostujući na RTS-a, objasnio da je po donošenju pravila o moratorijumu, koji ističe 1. jula, postojalo mnogo pitanja i neizvesnosti, pa je prilikom prijave građana radio psiholški momenat.

Veliki privrednici nastavili su da plaćaju kredite, jer imaju rezervu sredstava.

- Građani su izabrali zastoj jer je to psihološki momenat, jer se nije znalo šta će se desiti. Sada je izvesnije šta se dešava tako da je prirodno da nastavi da se plaća - rekao je Vasić.

Što se tiče stambenih kredita, većina građana je odabrala da nastavi da ih plaća. Oni koji nisu, kaže Vasić, moraju da se dogovore sa bankom i za oko dan-dva proces se nastavlja.

Dodao je da po završetku moratorijuma ne očekuje probleme osim u oblasti turizma i ugostiteljstva, koji su najviše pogođeni krizom.

Prema njegovim rečima, veliko interesovanje vlada za kredite države.

- Prijavilo se oko 4.600 klijenata, što je oko 89% mikro i malih preduzetnika, a srednjih oko 11 odsto - precizirao je generalni sekretar UBS.

Vasić očekuje da prva sredstva privrednicima budu isplaćena u narednih sedam do deset dana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.