NavMenu

Za PayPal dinar vredi više nego što to kaže Vlada Srbije

Izvor: Startit Petak, 22.05.2020. 11:34
Komentari
Podeli
U duhu višegodišnjih problema koje građani Srbije imaju s unovčavanjem svog rada putem PayPala, stiže i nova odluka – od sada su za nas rezervisani samo dinari. Šta to menja?

Ranije su korisnici svoj PayPal nalog povezivali s deviznim računom u bilo kojoj banci. Iznos koji vam legne na ovu platformu biste potom bez ikakve promene prebacivali na račun u banci i eventualno je ona mogla da vam naplati proviziju.

Sada, sve devize koje vam legnu na račun na ovoj platformi, PayPal po automatizmu pretvara u dinare. Vi novac i dalje možete preneti na svoj račun u banci, ali kursna lista PayPal je lošija od one u menjačnici na aerodromu. Prema njoj ćemo za 1 EUR dobiti 113,08 dinara. To znači da nam ova kompanija uz sve provizije, uzme još četiri procenta na razlici u kursu. Da napomenemo, vi ne odlučujete da li to želite, to je jednostavno tako, piše portal Startit.

Zašto do toga dolazi, još nema zvaničnog odgovora od PayPala, štaviše, oni su u prepisci korisnika naveli da ispituju o čemu se radi i objasnili kako je moguće da je u pitanju pravna regulativa naše zemlje.

Prema nezvaničnim informacijama, za sve je kriv davno potpisani ugovor između Narodne banke Srbije i ove kompanije, navodi Startit.

Banke savetuju da svoje PayPal naloge sada vežete za dinarske račune, kako ne biste gubili dodatno novca, kada vam banka uplaćeni iznos u dinarima na devizni račun, prevede u devize po svom kursu.


NBS: Nismo potpisali ugovor s PayPalom i nismo odgovorni za nepovoljan kurs

Ističemo da ne postoji niti jedan propis koji bi uslovio navedenu izmenu u poslovnoj politici PayPala, niti NBS s tom kompanijom ima potpisan bilo kakav ugovor koji bi uticao na ovo ili bilo koje drugo pitanje koje se tiče pružanja usluga PayPala našim građanima i privredi - odgovaraju u NBS.

Navode kako je odluka te međunarodne finansijske kompanije da građani Srbije povlače sredstva samo u dinarima "isključivo posledica promene poslovne politike PayPala i eventualno dogovora koje ta kompanija ima s velikim kartičnim sistemima".

- Regulativa koja se odnosi na poslovanje PayPala nije se menjala od 2015. godine i ne postoji ugovor između ove dve institucije. NBS od početka uvođenja opcije prijema novčanih sredstava nikada nije videla smetnje da se novac povlači u devizama na račun kod domaće banke, bez nepotrebnih i nepovoljnih troškova konverzije u dinare - navodi Centralna banka.


NBS ukazuje da oni nemaju mogućnost da pravnim sredstvima utiču na ovakve promene, koje građane Srbije stavljaju u nepovoljan položaj, jer PayPal posluje kao strana institucija elektronskog novca. Domaći zakonodavni sistem ih ne obavezuje da osnuju pravno lice u Srbiji, niti zahteva bilo kakve posebne dozvole i poštovanje Zakona o platnim uslugama. To znači da NBS nema nikakav nadzor nad njihovim poslovanjem, a posledica je to što se PayPal ne može koristiti u domaćem platnom prometu.

- Kada bi se PayPal licencirao u Srbiji, onda bi korisnici iz Srbije mogli da uživaju efikasnu zaštitu pred domaćim institucijama, a dotle se mogu, u skladu sa ugovorima koje zaključuju, obraćati nadzornom organu strane institucije elektronskog novca koji se ne nalazi u Republici Srbiji - kažu iz NBS.

Poručuju da su po ovom pitanju već stupili u kontakt s PayPalom, sa željom da razjasne sva sporna pitanja i utiču na to da ova kompanija ne donosi poslovne odluke na štetu korisnika iz Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.