NavMenu

DRI otvara svoje podatke o registrovanim revizorima - Sledi automatizacija postupka revizije

Izvor: Beta Petak, 22.05.2020. 10:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Državna revizorska institucija (DRI) Srbije danas je saopštila da je postavila na Nacionalnom Portalu otvorenih podataka prvi set otvorenih podataka koji se odnose na registar lica koja su stekla zvanje državni revizor, odnosno ovlašćeni državni revizor.

- Otvaranje podataka DRI predstavlja značajan korak u daljem povećanju transparentnosti rada najvišeg organa revizije javnih sredstava Srbije. Takođe doprinosi ostvarenju misije i vizije DRI – da pomaže našoj zemlji da mudro upravlja i koristi resurse i da pouzdanim informacijama doprinosi dobrom upravljanju, transparentnosti i odgovornosti u javnom sektoru - izjavio je predsednik DRI i generalni državni revizor Duško Pejović.

On je poručio da javna sredstva treba da se koriste na transparentan i efikasan način i dodao da je ovo samo deo podataka koje DRI planira da otvori u narednom periodu.

DRI je prošle godine, kako je podsetio Pejović, na svojoj internet prezentaciji počela da objavljuje podatke koji nisu bili dostupni javnosti, poput odazivnih izveštaja u kojima budžetski korisnici, kod kojih je sprovedena revizija, obaveštavaju DRI da li su otklonili nepravilnosti i nesvrsishodnosti koje su revizori utvrdili i da li su postupili po datim preporukama.

Pejović je najavio i da će DRI tokom 2020. uspostaviti i testirati sistem za automatizaciju postupka revizije - AMS softver, čija se puna primena očekuje sledeće godine.

Tvaj sistem će, između ostalog, olakšati planiranje revizija, obezbediti bazu podataka svih subjekata revizije, omogućiti praćenje toka revizije, zatim, statusa preporuka i prijava, ali omogućiti i elektronsko upravljanje dokumentima u reviziji.

- Zbog toga će DRI biti među prvim državnim organima koja će digitalizovati svoje procese - rekao je Pejović.

Kako se navodi u saopštenju DRI, zahvaljujući otvorenim podacima donose se mere kako da se smanji zagađenje vazduha, zna se koji tereni su pogodni za pošumljavanje, gradovi su otvorili podatke o svim gradskim linijama, redu vožnje, lokacijama stajališta, trasama i cenama karata u javnom prevozu i učinilo ih dostupno na Gugl mapama, zna se gde se događaju saobraćajne nesreće i postoje sigurne staze za đake.

Otpočinjanjem pandemije korona virusa Кancelarija za IT i eUpravu je otvorila podatke i učinila dostupnim statistiku o broju građana u samoizolaciji, zaraženih virusom COVID-19, testiranim, hospitalizovanim i preminulim na teritoriji Srbije kako na Portalu otvorenih podataka, tako i na posebno portalu za vizuelizaciju ovih podataka covid19.data.gov.rs.


- mDRI je napravila značajan iskorak donoseći odluku da svoje podatke otvore i daju ih građanima na dalju upotrebu - izjavio je direktor Кancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Donošenjem Zakona o elektronskoj upravi 2018. godine prvi put je definisana obaveza organa da otvaraju podatke i objavljuju ih na Portalu otvorenih podataka.

Sada je na tom portalu više od 50 institucija objavilo skoro 2.000 skupova podataka, postoji više od 15 primera upotreba, organizovano je oko 30 besplatnih edukativnih događaja posvećeni vizuelizaciji podataka kao i kreiranju mobilnih aplikacija koji su okupili više od 1.000 učesnika.

Nacionalni Portal otvorenih podataka korisnicima nudi mogućnost praćenja aktivnosti državnih organa koji objavljuju podatke, kao i mogućnost diskusije o objavljenim podacima.

Portal je pokrenut u okviru projekta "Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti" koji se realizuje uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Vlade Velike Britanije, Svetske banke i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (SIDA).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.