NavMenu

Izgradnja kompleksa "Novi Dorćol" - Savremeni građevinski materijali i Lafarge inovativna rešenja u službi reurbanizacije i očuvanja istorijskog nasleđa

Izvor: Promo Četvrtak, 21.05.2020. 08:39
Komentari
Podeli

Novi Dorćol - budući izgled (Foto: Igor Dudaš)Novi Dorćol - budući izgled
Nekadašnja industrijska zona na prestoničkoj opštini Stari Grad ubrzano dobija novi izgled i namenu, a na realizaciji projekta "Novi Dorćol" uz kompaniju Deka Inženjering i ESB Beton učestvuje i kompanija Lafarge BFC, poznata po najkvalitetnim materijalima i svojim inovativnim rešenjima u građevinarstvu.

Izgradnja stambeno – poslovnog kompleksa "Novi Dorćol" u Venizelosovoj ulici počela je u martu ove godine. Planirana površina objekata iznosi oko 100.000 m2, a uključuje preko 500 stanova različite strukture, lokale u prizemlju višespratnica, te više od 700 parking mesta raspoređenih u dvoetažnoj garaži, dok će sami objekti biti okruženi sa 4.000 m2 zelenih površina. Tokom realizacije projekta planirana je i rekonstrukcija zgrade nekadašnjeg tekstilnog centra, tzv. Platnare, koja se nalazi u okviru parcele; istorijski objekat će biti sačuvan i inkorporiran u novi višenamenski kompleks.

Novi Dorćol - radovi na izgradnji kompleksa (Foto: Igor Dudaš)Novi Dorćol - radovi na izgradnji kompleksa

Naime, na ovom prostoru se svojevremeno nalazio centar tekstilne industrije "Prvo kraljevsko povlašćeno preduzeće za preradu kudelje i pamuka Alekse Obradovića i kompanije" otvoreno 1897. godine, da bi po okončanju II svetskog rata na istoj lokaciji bila otvorena fabrika liftova "David Pajić Daka".

- Kompanija Lafarge BFC primenom svojih materijala i adekvatnih rešenja ostavlja neizbrisiv trag u izgradnji modernog Beograda, a učestvujući u projektima poput kompleksa "Novi Dorćol" dajemo svoj doprinos očuvanju kulturne i istorijske baštine, na šta smo posebno ponosni – navode u Lafarge-u.

Novi Dorćol - radovi na izgradnji kompleksa (Foto: Igor Dudaš)Novi Dorćol - radovi na izgradnji kompleksa

- Kako bi se izašlo u susret zahtevima dinamike izgradnje ali i kompleksnosti objekta, odlučili smo se za proizvodnju i isporuku betona sa dva tipa cementa. Za potrebe izgradnje masivnih ploča, čija je zapremina pojedinačnih taktova oko 500 m3 betona i debljine 0.80 m, isporučuje se beton sa Lafarge cementom tipa CEM II/B-M (V-L) 42.5N. Ovakav beton je idealan za masivna betoniranja, sa umerenim priraštajem ranih čvrstoća ali viskom krajnjim čvrstoćama, te smanjenom mogućnosti pojave pukotina. Dinamika i brzo premeštanje oplate je na ovakvim objektima od izuzetne važnosti, zbog čega se za betoniranje konstruktivnih zidova i stubova koristi Lafarge cement tipa CEM II/A-M (S-L) 42.5R , koji daje visoke i rane i krajnje čvrstoće. Kombinovanjem pomenute dve vrste betona (link : http://www.lafarge-infrastruktura.rs/sr/ponuda/proizvodi/beton/) shodno aplikativnim potrebama gradilišta, napravljen je iskorak u pogledu krajnjih potreba, kada su u pitanju kvalitet i dinamika – ističu u kompaniji Lafarge.

Lafarge betonska baza na Adi Huji (Foto: Vojislav Vujanić)Lafarge betonska baza na Adi Huji

Izgradnjom objekata na Donjem Dorćolu nekadašnja industrijska zona grada biće transformisana u urbani kompleks, sa inkorporiranim elementima arhitekture sa kraja XIX veka. Projekat "Novi Dorćol" je svetao primer građevinske intervencije u starom jezgu Beograda, koji će, sa jedne strane, doprineti da ovaj deo prestonice nastavi život u duhu savremenih potreba, uz, sa druge strane, očuvanje kulturnog nasleđa, te uključivanje pređašnjih industrijskih objekata u moderne istorijske tokove.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.