NavMenu

Nemanja Popov, generalni direktor "Centroproizvoda" – Oformili smo konzorcijum za kupovinu "Droge Kolinske"

Izvor: eKapija Subota, 23.01.2010. 21:08
Komentari
Podeli

Nemanja Popov (Foto: ekapija)Nemanja Popov

"Centroproizvod", jedan od vodećih srpskih proizvođača hrane, planira nekoliko akvizicija na tržištima bivših jugoslovenskih republika, a među prioritetima je slovenački konkurent "Droga Kolinska". Osim širenja u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji i Sloveniji, kompanija iz Beograda "merka" i preduzeća iz Albanije, Rumunije i Mađarske, izjavio je za "ekapiju" Nemanja Popov, generalni direktor "Centroproizvoda", naglašavajući da će 2010. i 2011. biti period značajnog širenje poslovanja.

Popov je kazao da je "Centroproizvod" za akviziciju "Droge Kolinske" već formirao konzorcijum koji čine multinacionalna kompanija i investicioni fond, kao i da su obezbeđena finansijska sredstva za preuzimanje.

- Na datum kupovine "Droge Kolinske" mi ne možemo da utičemo jer će o tome odlučivati situacija u "Istrabenzu" i Sloveniji, kao i kompleksna vlasnička struktura Grupe. Za sada je neizvesno koliko će vremena biti potrebno da njihova uprava iznese ponudu, ali ja se nadam da će se to desiti do kraja 2010. godine. Ukoliko se taj period oduži, što je takođe moguće, menjaćemo pravila igre unutra konzorcijuma koji smo oformili. "Centroproizvod" je izuzetno likvidna kompanija, neopterećena kreditima, tako da ćemo dobru finansijsku situaciju iskoristiti u korist akvizicija.

Popov je pojasnio da je "Centroproizvod" zainteresovan za većinsko vlasništvo u "Drogi Kolinskoj", ali i za manjinski udeo u kompaniji.

- Otovreni smo za strateško partnerstvo, dokapitalizaciju, kupovinu dela kompanije ili neki drugi vid partnerstva. U slučaju da se holding "Droga Kolinska" bude prodavao odvojeno, prvenstveno smo zainteresovani za kompanije koje posluju u Srbiji.




Sagovornik "eKapije" je kazao da je došlo vreme realnijeg vrednovanja kompanija u odnosu na precenjene cifre tokom 2006. i 2007. godine, ali je naglasio i da "Droga Kolinska" dosta vredi.

Predsednik Uprave "Droga Kolinska" Slobodan Vučićević je u ranijem intervjuu "eKapiji" rekao da slovenačka kompanija planira da za akvizicije u regionu u naredne četiri godine izdvaja po 20 mil EUR, ali je naglasio i da se može očekivati njena prodaja pre 2013.

- Ko god da da dobru ponudu, pregovaraćemo o prodaji. Ali, to moraju biti kvalifikovani kupci, jer ova kompanija dosta vredi, a posle krize njena cena dostići će 500 mil EUR - rekao je tada Vučićević.

On je naglasio da prodaja zavisi od banaka i vlasnika, koji su najavlili da će "Droga Kolinska" biti poslednja kompanija za prodaju u okviru "Istrabenz" grupacije.

Vučićević je na nedavno održanom sastanku Srpske asocijacije menažera, čiji je predsednik, kazao da će velike kompanije koje posluju na tržištima zemalja bivše SFRJ u narednih nekoliko godina morati da se povežu.

- U protivnom će zbog dolaska globalnih igrača biti osuđene na propast. Zbog toga treba očekivati desetak do 15 spajanja velikih kompanija iz iste branše- rekao je Vučićević.

"Istrabenz" poseduje 89% "Droge Kolinske", "NCA Investment" grupa ima 5% udela, dok Probanka u vlasništvu učestvuje sa 4%, a Faktor banka 2%.


Za novu fabriku "Centroproizvoda" u Surčinu 6 mil EUR

Osim rasta kroz akvizicije, "Centroproizvod" u 2010. planira i organsko širenje, a najveća investicija biće izgradnja novog proizvodnog pogona u Surčinu za šta će biti izdvojeno 6 mil EUR. U prethodnih pet godina u proizvodnju je uloženo oko 13,4 mil EUR.

- U 2009. prihod od prodaje je porastao za 12%. Beležimo značajan rast u kilogramima proizvedene robe, u komadima i tržišnim učešćima naših proizvoda. Imamo 28 proizvodnih kategorija i cilj namje da u svakoj kategoriji budemo prvi ili drugi. U 80% kategorija smo broj jedan, u 15% smo broj 2, dok smo u 5% broj 3 ili 4- kazao je Popov.

"Centroproizvod" je u 2009. zaposlio 60 radnika a za ovu godinu Popov je najavio povećanje kadra za još 100 ljudi. Prema rečima Popova, kompanija je odlučila da preuzme poslove direktne distribucije, za šta će joj biti neophodno povećanje broja zaposlenih.

"Centroproizvod", koji je osnovan 1947, danas zapošljava 630 radnika, a najpoznatiji brendovi među više od 240 različitih proizvoda su "Supa C", "Cipiripi", "Začin C", "C puding". Tri fabrike ove kompanije nalaze se u Beogradu, Surčinu i Bavaništu nadomak Kovina.

"Centroproizvod" je prisutan na tržištima Makedonije, Crne Gore, Bosne, Australije, Kanade, SAD, Švajcarske, Kosova, Albanije, Rumunije i Bugarske.

Darko Bajčetić, predsednik UO "Centroproizvoda" ovogodišnji je dobitnik priznanja "Poslovni čovek godine", koje dodeljuje Klub privrednih novinara.

T.S.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.