NavMenu

Uskoro izgradnja jeftinih sportskih hala od ferocementa - kompanija "Milinković" na pragu dogovora sa osnovnim školama

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.01.2010. 13:10
Komentari
Podeli

deo solarne kuće u Boljevcudeo solarne kuće u Boljevcu
(Milenko Milinković)

Portal "eKapija" i ove godine, početkom marta dodeliće, sada već tradicionalno, "Aurea" nagrade najboljim investitorima u 2009. godini. Kako se približava novi ciklus izbora, posetili smo kompanije koje su prošle godine ušle u uži krug nominacija, da vidimo dokle su stigle u svom poslovnom razvoju.

Da je 1.000 m2 proizvodnog, sportskog ili stambenog prostora moguće izgraditi za petnaest dana, mnogi su čuli tek kada je kompanija "Milinković" počela da gradi objekte od ferocementa. Ekološki prihvatljivi, sa uštedom energije i smanjenjem troškova u kompletnom održavanju i do 50%, ti objekti poneli su nekoliko priznanja kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

S obzirom na to da istraživanja pokazuju da samo oko jedne petine osnovnih škola u Srbiji ima sportsku halu i da je vlada usvojila strategiju Ministarstva sporta i omladine da se ubuduće grade male i jeftinije sale, kompanija "Milinković" je prepoznala svoju poslovnu šansu.

deo solarne kuće u Boljevcudeo solarne kuće u Boljevcu

Od ferocementnih hala nema jeftinijih, poručuju u kompaniji "Milinković", i dodaju da kvadrat kompletno uređene hale košta od 200 do 500 EUR. U prethodnoj godini tri škole su aplicirale kod resornog ministarstva za dodelu sredstava kojima bi finansirali izgradnju hala od ferocementa.

- Na proleće očekujemo da će naša kompanija projektovati i izgraditi hale u osnovnim školama u Šapcu, Rumi i Kupinovu - kaže za "eKapiju" Jasmina Mišković, ispred kompanije "Milinković".

Dok čekaju bolji odziv investitora, i konkretizaciju dogovora oko izlaska na strana tržišta, u prvom redu Rusije, ali i dalekih Balija i Kube, "Milinković" ne staje na putu uvođenja inovacija u građevinskoj industriji.

- Kompanija je konkurisala za sredsta Evropske unije, preko fonda CIP IEE 2009 u konkurenciji inovacija i ekoinovacija. Naime, predali smo projektnu dokumentaciju za izgradnju demo-centra u Boljevcima koji bi služio za obuku i stručno usavršavanje radnika u proizvodnji i korišćenju ferocementa.

Do kraja februara očekuje se odluka Evropske unije o izdvajanju sredstava za taj projekat, ali i odluka čelnika programa FP7 o finanisranju projekta "Akumuliranja toplotne energije u podzemnim skladištima".

Takav način akumuliranja još nije u upotrebi u Srbiji i ako odluka bude pozitivna, vlasnik kompanije Milenko Milinković, dobiće sredstva kako bi testirao i egzaktno pokazao da je njegov pronalazak i ideja ne samo sprovodljiva, već i produktivno opravdana.

deo solarne kuće u Boljevcudeo solarne kuće u Boljevcu

Uporedo sa tim, kompanija nastavlja saradnju sa, za sada, jedinim fiksnim operaterom, "Telekomom Srbije" na obezbeđivanju podrške sekundarnim mrežama.

Od perioda nominacije za "Aurea" nagradu 2009, kompanija "Milinković" je dobila i nekoliko nagrda na inostranim sajmovima i konferencijama. Tako su osvojili zlatnu medalju na Međunarodnom inovacijskom sajmu u Sloveniji, srebrno odličje na ukrajinskom Međunarodnom sajmu novih tehnologija u Sevastopolju.

Dobitnici su i bronzane plakete na sedmom Sajmu inovacija u Hrvatskoj "ARKA 2009" i specijalnog priznanja na makedonskom sajmu za projekat izgradnje ferocementnih kuća kupola i montažnih objekata. Njihov rad tokom 2009. primetio je i Savez pronalazača Srbije koji im je dodelio Grand Prix za inovacije u građevinarstvu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.