NavMenu

EIB će finansirati javna ulaganja, banke i preduzetnike - Srbija će dobiti najveći deo na Zapadnom Balkanu?

Izvor: Tanjug Sreda, 06.05.2020. 09:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/moerschy)Ilustracija
Evropska investiciona banka će oko 1,7 mlrd EUR novih sredstava za Zapadni Balkan opredeliti prevashodno za nastavak javnih ulaganja, pomoć bankama, kao i preduzetnicima, izjavila je šefica EIB kancelarije za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

- Sredstava od 1,7 mlrd EUR služiće za te svrhe, odnosno za one projekte koji su već odobreni - rekla je Negre za TV Prva.

Navodi da ta sredstva još nisu raspoređena po zemljama i da će to zavisiti od planova i prioriteta svake zemlje, ali da će Srbija moći da računa na najveći deo.

Ona se osvrnula i na procene MMF-a da će Srbija imati pad od 3% i dodala da se Srbija dobro kotira u odnosu na zemlje regiona i da se pad privredne aktivnosti očekuje u celoj EU.

Ističe i da su sve zemlje shvatile da moraju više da se fokusiraju na svoje okruženje, a to je šansa za ovaj region, rekla je Negre.

Objasnila je da će mnogi koji su nameravali da sele proizvodne lance ka Aziji, sada to činiti ka bližim tržištima.

- Tu vidim šansu za ovaj region - rekla je Negre.

Ona je podsetila da je EIB Grupa obezbedila 5,2 mlrd EUR za zemlje izvan Evropske unije u okviru šireg paketa mera EU za otklanjanje posledica pandemije covid-19.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.