NavMenu

Nemačke firme nastaviće da ulažu u Srbiji

Izvor: Tanjug Utorak, 05.05.2020. 15:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)Ilustracija
Nemačke kompanije nastaviće da ulažu i realizuju svoje investicije u Srbiji, poručuje predsednik Nemačko-srpske privredne komore (AHK) i generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger.

- Nemačke kompanije će zasigurno nastaviti da investiraju u Srbiji, mi smo ovde došli na duge staze i tako ćemo i nastaviti. To vam kažem u ime svoje kompanije, ali i u ime drugih nemačkih kompanija - rekao je Zeliger za Tanjug.

Dodao je da nemačke firme planiraju i da šire svoje investicije u Srbiji. Prema njegovim rečima, u AHK su veoma ponosni na činjenicu da su u vreme krize kompanije zadržale sve svoje radnike, kao i da je Hemofarm čak i dodatno zapošljavao.

Po pitanju novih investicija, napomenuo da, ipak, dosta toga zavisi od situacije i potražnje na globalnom tržištu i da se zato još ne mogu iznositi nikakvi planovi, ali da je jasno da "nemačke kompanije u Srbiji nisu posetioci", već neko ko u ovoj zemlji posluje tačno 20 godina, što jasno govori da su došli da ostanu.

Zeliger kaže da se ozbiljne namere nemačkih investitora vide i po pomoći koju su dali srpskim institucijama u vreme krize.

Kako kaže, nemačke kompanije - članice AHK donirale su više od 1,5 mil EUR pomoći Srbiji u borbi sa epidemijom, a samo Hemofarm je donirao medicinsku opremu ukupne vrednosti 400.000 EUR.

Nemačka kompanija Stada i Hemofarm u Srbiji u ponedeljak su donirale zdravstvenom sistemu Srbije pomoć u borbi protiv virusa korona u vidu 110 monitora za praćenje vitalnih funkcija pacijenata.

Takođe, Hemofarm je kroz svoju fondaciju pomogao i lokalne samouprave Vršac i Šabac u kojima ima fabrike, dodao je on.

- To se ne radi ako ste došli da ostanete na kratko. Pokazali smo da smo pouzdan partner i tokom krize - naglasio je Zeliger.

Ističe da je srpska vlada napravila dosta dobar posao paketom pomoći privredi, s obzirom da niko za ovu krizu nije bio dovoljno spreman, kao i da je zdravlje bilo apsolutni prioritet.

Napominje da se u većini zemljama sprovode više ili manje slične mere i dodaje da još niko ne zna koliko će ekonomija pretrpeti zbog epidemije Covida19, ali i da će, na kraju, od svake kompanije pojedinačno zavisiti kako će prebroditi ovu krizu.

Upitan da li bi ekonomske prilike u Nemačkoj mogle da se odraze na poslovanje nemačkih firmi u Srbiji, s obzirom na najave da će u Nemačkoj rast nezaposlenosti iznositi oko 30% zbog pandemije korona virusa i njenih posledica po privredu, Zeliger kaže da lično ne očekuje tako visok nivo, niti da će u toj zemlji biti toliko loše kao što neki predviđaju.

Dodaje da će svakako biti potrebno neke vreme da se nemačka privreda oporavi. - Sve ekonomije danas imaju glabalni karakter, pošto zavise od dešavanja u svetu, ali ova situacija bi za pojedine mogla da bude i velika šansa, pošto je zatvaranje granica, što je prvo pogodilo zemllje poput Kine, Indije i drugih u Aziji, prekinulo lance snabdevanja i dovelo do razmišljanja o lokalizaciji proizvodnje - naveo je on.

Zbog toga se, kako kaže, Srbiji kao evropskoj zemlji ukazala velika šansa u odnosu sa zemljama EU i zato, kaže, treba preduzeti sve da se ova šansa iskoristi.

Zeliger ukazuje da su nemačke firme u Srbiji prisutne u širokom spektru privrednih grana, na primer, u energetici, automobilskoj industriji, farmaciji, robi široke potrošnje (FMCG) i mnogim drugima.

Na pitanje da li imaju probleme u poslovanju, Zeliger navodi da je različita situacija od branše do branše, kao i da je, na primer, u automobilskoj industriji najveći problem trenutno nedostatak potražnje za automobilima, što utiče i na druge stvari.

Dodaje da su, ipak, neke tehnološki naprednije fabrike u Srbiji (Fort front of technologies) manje pogođene krizom nego neke druge.

Takođe, dodaje da je Hemofarm u ovom periodu radio veoma naporno kako bi obezbedio dobru snabdevenost građana.

Smatra da je najbolji način za oporavak da se kompanije ponovo fokusiraju na ono što najbolje umeju da rade i povrate potražanju na tržištu za svojim proizvodima, pošto svi privrednici zavise od ponude i potražnje.

Upitan da prokomentariše trenutne pregovore između nemačke kompanije Lufthansa i Vlade Nemačke o spasavanju te kompanije, kazao je da su avioprevoznici među najpogođenijima u ovoj krizi.

Navodi da i Air France prima paket pomoći vredan više milijardi evra. Zeliger ističe da su nacionalni avio-prevoznici veoma važni za svaku zemlju, jer ako nemate dobru nacionalnu aviokompaiju onda niste dobro povezani sa svetom i trpeće i vaša privreda.

Zato podržava to što vlade daju pomoć svojim aviokompanijama, ali strahuje da pojedine neće biti u stanju dugoročno da se izvuku iz problema.

- Ima mnogo stvari koje se mogu reći za ovu krizu, ali da budemo iskreni, niko nije bio pripremljen za ovo - kazao je Zeliger i dodao se, ipak, pokazalo da su kompanije u krizi pokazale razumevanje za potrebe društva, kao i da su vlade vodile računa o potrebama privrede.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.