NavMenu

Organizacije civilnog društva traže ukidanje PDV-a na donacije za najugroženije

Izvor: eKapija Sreda, 29.04.2020. 18:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SewCream/shutterstock.com)Ilustracija
Organizacije civilnog društva - članice Koalicije za dobročinstvo (Fondacija Ana i Vlade Divac, Trag Fondacija, Smart Kolektiv, Catalyst Balkans, Srpski filantropski forum i Forum za odgovorno poslovanje), NALED, Građanske inicijative, Banka hrane, Fond B92 - jedinstvene u predlogu za oslobađanje PDV-a na sve donacije namenjene ugroženom stanovništvu.

Koalicija za dobročinstvo, NALED, Banka hrane – Beograd i Građanske inicijative dostavile su Ministarstvu finansija predlog za proširenje mere oslobođenja od plaćanja PDV-a na hranu, robu široke potrošnje i usluge koje se doniraju javnom sektoru i neprofitnim organizacijama za podršku socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, jer važeća Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima njih ne prepoznaje kao korisnike donacija oslobođenih od PDV-a.

Organizacije su pozdravile donošenje Uredbe kojom su od plaćanja PDV-a izuzeti obveznici PDV-a koji bez naknade stavljaju na raspolaganje dobra i usluge, ali isključivo Ministarstvu zdravlja, RFZO-u i zdravstvenim ustanovama u javnoj svojini.

- Uzimajući u obzir očekivane dugoročne efekte pandemije, organizacije predlažu da se mera oslobađanja plaćanja PDV-a primeni na sve isporuke robe i usluga od dana uvođenja vanrednog stanja pa sve do 31. oktobra 2020. godine. i da se ona odnosi na sve donacije koje obveznici PDV-a upućuju neprofitnim organizacijama, lokalnim samoupravama, drugim državnim organima, socijalnim i javnim institucijama koje širom Srbije pomažu ugroženom stanovništvu i doprinose suzbijanju posledica epidemije korona virusa. To bi omogućilo da se poveća obim donacija, proširi broj građana koji bi dobili pomoć dok bi donatorima bilo značajno smanjeno administriranje tako da bi doniranje bilo efikasnije - saopštili su iz ovih organizacija.

Očekivano je da će u ovom i narednim mesecima, biti povećane potrebe institucija, organizacija i građana za hranom i higijenskim proizvodima, što potvrđuju informacije lokalnih organizacija i lokalnih samouprava. Takođe, organizacije podsećaju da je neophodno osigurati da svi donatori i primaoci donacija budu jednako obuhvaćeni merom oslobođenja od PDV-a, a imajući u vidu da Zakon o udruženjima i Zakon o zadužbinama i fondacijama prepoznaju ulogu organizacija u ostvarivanju oblasti javnog interesa u koje spada i zaštita ugroženih kategorija stanovništva te bi po tim zakonima trebalo i postupiti.

Koalicija za dobročinstvo i članovi NALED-a su, zajedno sa korporativnim sektorom, od proglašenja vanrednog stanja u Republici Srbiji, obezbedili donacije pre svega za respiratore i drugu medicinsku i zaštitnu opremu u vrednosti od preko 6,1 mil EUR. U istom periodu, Banka hrane - Beograd je prihvatila, logistički obradila i distribuirala blizu 500 tona hrane organizacijama koje okupljaju socijalno ranjive grupe, pre svega penzionere sa primanjima ispod 30.000 dinara, osobe sa invaliditetom, primaoce tuđe nege i porodice sa decom sa smetnjama u razvoju.

Uvođenje predloženih mera podstaklo bi čvršću saradnju korporativnog, civilnog i državnog sektora i multisektorsku solidarnost u pružanju pomoći, pre svega hrane i higijenskih paketa, najugroženijem stanovništvu u selima i gradovima širom Srbije.

Akcije davanja u borbi protiv COVID-19 od strane korporativnog sektora

Fondacija Catalyst Balkans, članica Koalicije za dobročinstvo, od početka vanrednog stanja do 14. 4. 2020. godine zabeležila je donacije ukupne vrednosti 8.923.361 EUR, od čega 6,1 milion od korporativnog sektroa, uglavnom obveznika PDV-a.

Potrebe lokalnih zajednica

Društveno odgovorne kompanije okupljene u članstvu NALED-a donirale su od početka krize više od 2 mil EUR za podršku borbi protiv COVID-19 i ulaganje u prioritete kao što je nabavka medicinske opreme. Donacije su realizovane u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i brojnim filantropskim organizacijama, kao i putem NALED-ove platforme koja je pomogla da više od 30 opština i gradova dobije preko potrebnu podršku u vidu hrane, zaštitnih sredstava i IT opreme.
NALED je 1. aprila pokrenuo platformu za donacije, pre svega kako bi ujedinio svoje članove i partnere u borbi protiv COVID-19 i pomogao lokalnim samoupravama da se povežu sa privredom u članstvu NALED-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.