NavMenu

Da li se isplati otvarati restoran sa 30% kapaciteta? - Ugostitelji o novim načinima ogranizacije posla

Izvor: RTS Ponedeljak, 27.04.2020. 16:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrey Bayda/shutterstock.com)Ilustracija
Hotelijeri i ugostitelji ne sede skrštenih ruku i spremaju se za otvaranje. Georgi Genov iz Udruženja hotelijera HORES je rekao da je ugostiteljski sektor najugroženiji zbog krize izazvane koronavirusom, a da su u tom sektoru najugroženiji upravo hoteli i restorani zbog visokih investicionih ulaganja.

Georgi Genov je rekao da su u početku krize svi bili zbunjeni, i zaposleni i poslodavci i turisti, i da su možda nespremno dočekali celu situaciju.

- Međutim, odmah se prešlo na krizni menadžment, tako da trenutno radi samo 40 od 380 hotela u Srbiji. Kada su u pitanju restorani, oni su zatvoreni danom donošenja odluke u martu. Imali smo problem. Januar i februar su bili slabi, kada su u pitanju gradski hoteli. Još gore su prošle kolege s Dunava i oni hoteli koji su u tranzitu - naveo je Genov.

Dodao je da su sada u hotelima uglavnom smešteni medicinski radnici i deo administracije.

Napominje da je velika odgovornost na vlasnicima htela i restorana da sada ponovo organizuju posao po svim standardima koje propisuju zdravstvene institucije.

SZO je propisala način organizacije u restoranima - da budu četiri osobe na deset kvadratnih metara i da razmak između stolica bude jedan metar, i zbog toga će doći do smanjenja kapaciteta.

- Dolazimo do pitanja da li se uopšte isplati otvarati restoran sa 30% kapaciteta? - rekao je Georgi Genov i dodao da se očekuje izrada akcionih i bizns planova.

Kako je istakao, ugostiteljima je potrebna solidarnost parnera da bi pokrenuli biznis, počev od Elektroprivrede do ostalih dobavljača.

- Ako mesec i po dana ne radimo, onda nam je potrebno tri meseca da se povratimo u normalnim uslovima. U ovakvim uslovima pitanje da li će se otvarati uopšte. Svako mora da procenjuje - rekao je Genov.

Kaže da se priprema uputstvo za sve članice organizacije i da će se obaviti konsultacije sa Ministarstvom.

Ističe i da je potrebno ubediti goste da su ugostitelji srdačni i odgovorni i da se primenjuju sve mere zaštite.

Na pitanje da li će doći do povećanja cena u restoranima, Genov je rekao da je i to pitanje za diskusiju, jer je smanjen broj stolica. Kaže da se nada da će svi biti solidarni i pokušati da zadrže cene.

Govoreći o hotelima, rekao je da je u planinskim centrima i banjama na raspolaganju oko 6.000 soba, što će biti malo za sve koji budu zainteresovani da odmor provedu u Srbiji.

Opet je rekao da se nada da će cene ostati na nekom nivou, ali i da se nada da će držav ai ostali u lancu imati razumevanja.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.