NavMenu

Kad sve ovo prođe, idemo u - Bač (FOTO)

Izvor: eKapija Ponedeljak, 27.04.2020. 16:25
Komentari
Podeli
Tvrđava u Baču (Foto: Rajko R. Karišić)Tvrđava u Baču
Statistički podaci pokazuju da je Srbiju za prethodnih mesec dana posetilo značajno manje turista, pogotovo onih iz Kine, koji su bili najbrojniji među inostranim turistima. S obzirom na trenutnu situaciju, i preporuke da se ove godine suzdržimo od putovanja u inostranstvo, otvara nam se izuzetna prilika da bolje upoznamo svoju zemlju, ako već nismo do sada.

Ukoliko vas zanima kako izgleda mesto po kome je jedno od tri srca Vojvodine dobilo ime, Bačka, trebalo bi da se uputite ka njenom jugu - u Bač.

Ovaj gradić oduševiće sve ljubitelje istorije i kulture, a njegovi meštani se nadaju da će Bač, sa kulturnim predelom, i zvanično biti upisan na UNESCO listu svetske baštine.

- Uzevši u obzir činjenicu da opština Bač na svom području ima nesvakidašnji miks bogatog kulturno-istorijskog nasleđa, koje datira iz ranog srednjeg veka, te spomenike od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju i sa druge strane prirodnih potencijala, vodotokova, zaštićenih biljnih i životinjskih vrsti, te se zajedno sa okolnim gradovima i opštinama u okviru rezervata biosfere Bačko Podunavlje nalazi na Svetskoj listi rezervata bisofere, svaki slučajni ili namerni posetilac može primetiti da na ovom prostoru, koji je imenovao teritoriju između Dunava i Tise, moderni turista 21. veka može da doživi nezaboravnu avanturu šetajući i obilazeći mesta na kojima su nekada stajale slavne vojskovođe, te najznačajnije istorijske ličnosti - kaže za eKapiju Tanja Mitić iz Turističke organizacije Bač.

Za početak, ovde se nalazi tvrđava, koja se ubraja u jednu od sedam tvrđava na Dunavu u Srbiji, iako se sam Bač ne nalazi na ovoj reci. Zapravo, tvrđava sa predgrađem izgrađena je u 14. veku na meandru reke Mostonge, leve pritoke Dunava, koja danas više ne postoji.

Ugarski kralj Karlo Robert Anžujski njom je ojačavao granice kraljevstva, na šta ga je naveo uspon cara Dušana. Tvrđava će biti dograđivana u naredna dva veka, a svedok je smenjivanja sila i borbe sa Turcima.

Danas ovde možete videti centralnu, donžon kulu, sa muzejskom postavkom na njenim spratovima, ostatke odbrambenih kula, a možete za uspomenu poneti i neki od suvenira. Ovo je i mesto gde se održavaju mnogobrojne manifestacije.

Krećući se peške od tvrđave ka centru Bača, šetajući podgrađem, naići ćete na gradsku kapiju sa nazivom Šiljak, koja je nekada imala pokretni most.

Preko sadašnjeg pešačkog mosta dočekaće vas tursko kupatilo, hamam, koji je najverovatnije izgrađen nakon 1578. godine. Ovde možete videti prostorije i ostatke keramičkoh cevi, koje su služile za razvođenje tople i hladne vode.

U samom centru nalazi se Franjevački samostan, koji je početkom 12. veka podigao krstaški red Svetog Groba Jerusalimskoga. Sadašnji izgled samostan je dobio u 18. veku. Ovde se nalaze arhiv i biblioteka, koje čuvaju knjige od 15. do 20. veka.

Na 15 kilometara od Bača, u mesti Bođani, nalazi se manastir, koji je izgrađen u 15. veku. Sadašnja crkva je podignuta tokom 17. veka, a posvećena je Vavedenju Presvete Bogorodice. Ovde se čuvaju i brojni predmeti doneti iz manastira Manasije. Ponos manastira je čudotvorna ikona Bogorodica Bođanska, koja je jedna od šest pravoslavnih kanonizovanih ikona u svetu. Veruje se da ima čudotvorne isceliteljske moći, a naročito pomaže roditeljima bez dece.

Manastir Bođani (Foto: eKapija / Aleksandra)Manastir Bođani

Kada se umorite od razgledanja, odmah do Bođana nalazi se jezero Provala u Vajskoj, koje je nastalo nakon velike poplave Dunava. To je najdublje jezero u Vojvodini. Ovde možete tokom leta da uživate na plaži, u pecanju, ali i tokom cele godine u restoranu na obali jezera.

Za ljubitelje ribe obavezna je poseta čardi u Bačkom Novom Selu, na obali Dunava, gde ćete probati jela od tek ulovljene ribe.

- Ako tome dodamo i mogućnost gastronomskog uživanja na nekom salašu ili tradicionalnim etno kućama, te modernim restoranima, jasno je da Bač izbija na vrh lestvice ovog dela Vojvodine, gde će vam osim gore navedenog, njegovi stanovnici svojom neposrednošću dokazati da je čovek u ravnici najviša planina, te posvedočiti da je kontinuitet naseljavanja i prve sedelačke kulture sinonim za Bač - ukazuje Mitićeva.

Gosti čak iz Novog Zelanda u poseti Baču

Opštinu Bač u velikoj meri posećuju domaći turisti različite starosne strukture, od organizovanih osnovnoškolskih ekskurzija, preko različitih udruženja građana do aktivnih penzionera. Nezaobilazni su i gosti iz Mađarske, ali i cikloturisti iz drugih evropskih zemalja poput Nemačke, Slovenije, Hrvatske, uživajući na stazi EuroVelo 6, koja uz Dunav prolazi kroz Opštinu Bač. U poseti su biličak i gosti sa dalekog Novog Zelanda!

- Apsolutno smatram da većina stanovnika Srbije našu zemlju nije obišla "uzduž i popreko", te svako od nas od Subotice do Vranja može da pronađe neki skriveni kutak, koji će nam pomoći da razumemo strane turiste koji su se zasitili velikih metropola i top turističkih destinacija. Oni sada traže da vide život u izvornom smislu uz mogućnost potpune relaksacije u prirodi, pa ako mogu svi oni ne postoji nijedan razlog zašto ne bismo mogli i mi - naglašava Tanja Mitić.

Neka Bač bude i na vašoj listi destinacija koje ćete posetite kada se završi trenutna situacija, izazvana virusom. Do tada, uživajte u fotografijama tvrđave, koje je za nas pripremio poznati fotograf Rajko R. Karišić.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Tvrđava u Baču
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.