NavMenu

Povrtarstvo velika šansa za povratnike iz inostranstva? - U 2019. vrednost proizvedenog povrća iznosila 43,7 milijardi dinara

Izvor: eKapija Ponedeljak, 27.04.2020. 08:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Bork/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić i akademik Dragan Škorić poručili su da vredi ulagati u proizvodnju povrća, koja je ozbiljan, dugoročan i profitabilan porodični komercijalni posao.

Povodom nedavnog poziva srpskim državljanima, koji su privremeno ili trajno izgubili posao u inostranstvu, da u Srbiji osnuju ekonomski održiva poljoprivredna gazdinstva ili da se priključe nekoj od postojećih zadruga, Nacionalnom timu za preporod sela Srbije, čiji su kopredsednici Krkobabić i Škorić, stigla su brojna pitanja onih koji se interesuju za ulaganje u povrtarstvo.

Krkobabić je posebno ukazao na neophodnost udruživanja kako bi mali i srednji proizvođači mogli lakše i jeftinije da nabavljaju, a brže i skuplje prodaju svoje proizvode.

- Zadružnoj ekonomiji, zasnovanoj na principima solidarnosti i neutralnosti, prioritetni cilj nije uvećanje profita. Imperativ je boljitak svih učesnika - zadrugara, kooperanata i članova njihovih porodica, uz ostvarenje optimalne dobiti - poručio je ministar.

U povrtarstvu postoje veliki neiskorišćeni potencijali, što potvrđuje i podatak da u Srbiji povrće proizvodi 14.000 specijalizovanih poljoprivrednih gazdinstava na približno 150.000 hektara.

Vrednost proizvedenog povrća prošle godine bila je 43,7 milijardi dinara, što je 8,7% ukupne poljoprivredne proizvodnje.

Beleži se i suficit u spoljnotrgovinskom bilansu - prošlogodišnji izvoz povrtarskih kultura od 116 mil EUR veći je od uvoza iste godine za 18 mil EUR.

- To je dokaz da Srbija može da bude još veći izvoznik povrća i da je u tome šansa budućih povrtara. Neiskorišćene mogućnosti za veću proizvodnju i veći izvoz su velike, što pokazuju podaci da uvozimo paradajz, crni i beli luk, pasulj, boraniju i krompir - navodi se u saopštenju.


Nacionalni tim za preporod sela Srbije preporučuje povratnicima iz inostranstva da formiraju poljoprivredno povrtarsko gazdinstvo, zatim da se udruže u specijalizovane povrtarske, a kasnije i u složene zadruge, čime višestruko povećavaju šanse za uspešno poslovanje.

Takođe, u saradnji sa zadružnim savezima Srbije i Vojvodine biće organizovana poseta najuspešnijim povrtarskim zadrugama, u kojima su planirana stručna savetovanja i male praktične škole zadrugarstva.

Za detaljnije informacije zainteresovani građani se mogu javiti zadružnim savezima Srbije i Vojvodine i Nacionalnom timu za preporod sela Srbije, navodi se u saopštenju Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.