NavMenu

Pitanja i odgovori o merama pomoći privredi - Ako poslodavac ne iskoristi minimalce za isplatu zarade, novac se vraća u budžet

Izvor: eKapija Sreda, 15.04.2020. 14:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Family Business/shutterstock.com)Ilustracija
Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom finansija pripremila je drugi deo odgovora na najčešća pitanja koja su privrednici upućivali preko COVID-19 pozivnog centra, društvenih mreža, granskih udruženja i regionalnih komora PKS.

U nastavku vam prenosimo neka od njih.

Pravno lice je izvršilo isplatu zarada za mart 2020. godine zaposlenima početkom aprila. S obzirom na to da zaposleni nisu upućeni na "prinudni odmor" u smislu odredaba člana 116. i člana 117. Zakona o radu, zaposlenima je isplaćena zarada bez umanjenja. Imajući u vidu da postoje tumačenja da će poslodavci biti dužni da direktnu pomoć, koju će mikro, mala i srednja preduzeća dobiti, proslede zaposlenima, potrebno je pojašnjenje da li će u ovom slučaju zaposleni, koji je već dobio pun iznos zarade za mart 2020. godine, dobiti i dodatni iznos u visini neto minimalne osnovne zarade, a poslodavac biti u obavezi da obračuna i porez na zarade i doprinose za obavezno socijalno osiguranje po osnovu te isplate?

- U slučaju kada je poslodavac zaradu za mart 2020. godine isplatio pre stupanja na snagu Uredbe, pravo na odlaganja plaćanja poreza i doprinosa može pod propisanim uslovima ostvariti za zarade koje se isplaćuju za april, maj i jun. U ovom slučaju, pravo na isplatu direktnih davanja u visini minimalne zarade ostvarivaće u maju, junu i julu. Iznos primljenih sredstava može da se iskoristi isključivo za isplate zarada i naknade zarada zaposlenima. Uredbom se ne opredeljuje visina zarade koju će poslodavac isplatiti zaposlenom, a na sve isplate zarade se porezi i doprinosi plaćaju u skladu sa pravilima koja su propisana Zakonom o porezu na dohodak i Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Da li je poslodavac dužan da uplaćena bespovratna sredstva prosledi zaposlenima? Jasno je da se sredstva mogu koristiti samo za isplate zarade, ali nije jasno da li se sredstva moraju iskoristiti?

- Cilj direktnih davanja predviđenih Uredbom je da se poslodavcu olakša obezbeđivanje sredstava za isplatu zarada zaposlenima, odnosno ukoliko je to moguće da se zaposlenima isplate zarade u višem iznosu od onog koji je ugovoren. Ukoliko poslodavac ne želi da koristi ovakve olakšice on nema obavezu da prihvati primenu mera. Takođe, ukoliko poslodavac ne iskoristi primljena direktna davanja za isplatu zarade zaposlenima, nakon završetka primene mera u skladu sa Uredbom, neiskorišćeni iznos sredstava biće vraćen u budžet. Prema našem mišljenju ne postoji nijedan razlog da se primljena sredstva ne iskoriste za isplate zarada, odnosno naknada zarada zaposlenima.

Da li se u uslov za primenu mera u vezi sa smanjenjem broja zaposlenih uračunavaju i lica angažovana po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima? Da li poslodavac može bez smetnji da raskine ugovore o privremeno – povremenim poslovima i da ostvari pravo na korišćenje mera?

- Uslov se ne odnosi na lica koja su angažovana po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, kao ni na ostala lica koja su angažovana van radnog odnosa.

Ostala najčešća pitanja i odgovore možete pročitati u nastavku:



Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.