NavMenu

Alternativni respiratori iz Kragujevca za pacijente sa lakšom kliničkom slikom (FOTO)

Izvor: eKapija Sreda, 15.04.2020. 12:51
Komentari
Podeli
(Foto: IMW Institut)
Uređaj koji spasava život, trenutno je jedan od najtraženijih proizvoda u svetu. Kako bi pomogli našoj državi i pacijentima obolelim od koronavirusa, tim inženjera Instituta za materijale i zavarivanje (IMW) MIND grupe i Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu napravio je tri prototipa alternativnih respiratora.

Reč je o respiratorima za pacijente sa lakšom kliničkom slikom, kojima je potrebna pomoć pri disanju, a koji uz dodatne izmene može raditi u kućnim uslovima, na putu ka bolnici, ili na terenu gde ne postoje uslovi za drugačiji vid medicinske pomoći.

Naime, alternativni respirator zamenjuje medicinsko osoblje pri ručnom upumpavanju vazduha, a pacijent dobija kiseonik tako što ambulantni balon radi samostalno, na osnovu unetih parametara. Prednost ovih respiratora je što su jednostavni za upotrebu i izradu, a pritom ne koštaju kao bolnički, kažu iz Instituta za naš portal.

- Glavna razlika je što se konvencionalni respiratori koriste kod teških kliničkih stanja, pacijenti se obično intubiraju, te se prati niz parametara koji su od ključnog značaja za održavanje pacijenata u životu.
(Foto: IMW Institut)
Kod alternativnih se koristi ambu-balon sa maskom za spoljašnju upotrebu koji funkcioniše pomoću razvijenog automatizovanog elektromehaničkog uređaja. Uz dalji razvoj i testiranja respiratori će moći da se koriste i u kućnim uslovima - objašnjavaju za eKapiju iz Instituta IMW.

Primarna ideja je bila da, kako kažu, u najkraćem mogućem roku, razviju alternativu za konvencionalne respiratore i da to bude dostupno svim ljudima koji su zainteresovani da se uključe, kako u izradu tako i u dalji razvoj uređaja. Cilj je da se rasterete bolnički respiratori, ali kažu da je za upotrebu alternativnih uređaja odlučujuća reč struke.

- Alternativni respirator je namenjen pacijentima sa lakšom kliničkom slikom. Ali u trenucima kada ne postoji druga alternativa, razvijene prototipe uređaja, koji se i dalje unapređuju, kao i nove na kojima radimo, mogu da koriste svi pacijenti koji nemaju drugu mogućnost veštačkog disanja, te ovakvi uređaji mogu da spasu život. Ipak, odluku o primeni alternativnih respiratora mogu da daju samo lekari i stručnjaci medicinske struke - ističu iz Instituta.

- Nadamo se da potrebe za alternativnim respiratorima neće biti za teže oblike bolesti, već da će se koristiti kao pomoć medicinskom osoblju.

Iz Instituta za naš portal kažu da aktivno sarađuju Kliničkim centrom Kragujevca, te da su razvili i četvrti prototip koji je već na testiranju, ali da postoji niz procedura koje moraju biti ispoštovane kako bi uređaj ušao u medicinske ustanove.
(Foto: IMW Institut)
- Iako se nadamo da naglog porasta broja pacijenata neće biti, ukoliko se to desi i ukoliko ne budu postojali uslovi za za standardne respiratore, sigurni smo da alternativni respiratori mogu pomoći – poručuju u Insititutu.


Osim alternativnih i pametni respiratori

Insititut radi i na razvoju pametnih respiratora i trenutno su u procesu nabavke različitih senzora, čime će omogućiti upravljanje uređajem na osnovu parametara koji se neprekidno prate kod pacijenta.

- To podrazumeva monitoring većeg broja ključnih parametara uz nadogradnju uređaja sa više različitih modula. Ti moduli će učiniti da uređaji budu "pametniji" i da se sa razvijenim softverom omogući bolji i efikasniji tretman pacijenta – kažu iz Instituta.


Usluge i za kompanije u Evropi

IMW Institut objedinjuje veliki broj stručnjaka iz cele Srbije. Primarna aktivnost Instituta je ispitivanje materijala i zavarenih spojeva u oblasti šinske i drugih industrija.

- Trenutno završavamo proces akreditacije laboratorija, što će nam omogućiti da, osim našim kompanijama u sklopu MIND grupe, pružimo usluge i drugim kompanijama iz Srbije i Evrope.

Inače, Institut je opremljen najsavremenijom opremom za ispitivanje materijala, zavarenih spojeva, vode, zemljišta i hemijskog sastava metala.

- Naša primarne delatnosti su određenoj vezi sa medicinom, mašinstvom, programiranjem i elektronikom, ali do sada nismo imali iskustva sa ovakvim uređajima. Ovim projektom pokazujemo da u okviru već uspostavljene saradnje sa Fakultetom inženjerskih nauka u Kragujevcu možemo da efikasno radimo na rešavanju ozbiljnih i složenih problema. Naš potencijal iz dana u dan raste, tako da svakako razmišljamo o proširenju naših aktivnosti i na druge grane – kažu za eKapiju iz Instituta.

S. Petrović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.