NavMenu

U sistemu zelenih koridora u Srbiji granični prelazi Sremska Rača, Preševo, Gostun i Merdare

Izvor: eKapija Ponedeljak, 13.04.2020. 08:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)Ilustracija
CEFTA sekretarijat najavio je da od ponedeljka, 13. aprila, počinje implementacija sistema zelenih koridora na određenim graničnim prelazima u okviru CEFTA regiona, a kada ispune propisane tehničke uslove, u ovaj sistem biće uključeni i drugi prelazi, saopštila je Privredna komora Srbije.

Sistem zelenih koridora uspostavlja se kako bi se olakšao promet i trgovina robom u regionu, u uslovima znatno usporenog transporta zbog dodatnih mera zaštite granica i stanovništva od pandemije virusa Covid 19.

Zeleni koridori predstavljaju sistem graničnih prelaza pod posebnim režimom, na kojima će se carinske i druge procedure odvijati ubrzano. Granični prelazi u ovom režimu otvoreni su 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, a u Srbiji će u ovom režimu raditi prelazi Sremska Rača, Preševo, Gostun i Merdare.

Granični prelazi i zelene trake u okviru ovog sistema otvoreni su za sve vrste robe, dok je za proizvode koji imaju poseban humanitarni značaj uspostavljen dodatni režim prethodne najave, koji obezbeđuje poseban prioritet na graničnim prelazima duž zelenih koridora. U ovaj režim uvršteni su pojedini proizvodi namenjeni ishrani ljudi i životinja, kao i lekovi, medicinska i zaštitna oprema, neophodni u suzbijanju i zaštiti stanovništva od Covid 19 epidemije.

CEFTA strane su na predlog CEFTA sekretarijata usvojile listu osnovnih proizvoda koji će se zelenim koridorima kretati bez zadržavanja. Kako bi se osigurao nesmetan prolazak proizvoda na ovoj listi, CEFTA sekretarijat je unapredio sistem elektronske razmene podataka (SEED) između carinskih uprava i drugih graničnih službi.

Predsednik Privredne komore Srbije i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana Marko Čadež uputio je krajem marta apel predsednici Evropske komisije, Ursuli von der Lajen, da se Zapadni Balkan uključi u tzv. sistem "zelenih koridora" EU, koji olakšava i ubrzava transport robe.

U nastavku je i spisak proizvoda u režimu prioritetnog transporta:


Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.