NavMenu

Kina donirala Srbiji dve laboratorije za testiranje na koronavirus - Moguća 3.000 testiranja dnevno

Izvor: eKapija Sreda, 08.04.2020. 13:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: somsak suwanput/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović potpisao je danas, u prisustvu premijerke Ane Brnabić i ambasadorke Kine u Srbiji Čen Bo, ugovor sa predstavnicima kineskog instituta BGI o donaciji za izgradnju dve najmodernije laboratorije za testiranje na koronavirus.

Kineska donacija se odnosi na izgradnju dve laboratorije, jedne u Kliničkom centru Srbije, koja treba da počne da radi narednih dana, a druga će se nalaziti u Nišu, verovatno u Institutu za javno zdravlje.

Sporazum uključuje laboratorije sa ukupnom propusnošću od 3.000 testova dnevno, što je trostruko više od trenutnih mogućnosti testiranja u Srbiji i omogućuje prateću potrebnu opremu, testove i komplete za uzorkovanje.

Očekuje se da će laboratorija u Beogradu biti otvorena polovinom aprila u Kliničkom centru Srbije, dok se laboratorija u Nišu gradi od nule, za šta je potrebno oko mesec i po dana, saopštila je Vlada Srbije.

Čin potpisivanja, kojem su prisustvovali i ministri Zlatibor Lončar i Aleksandar Antić, organizovan je onlajn, tako što je ugovor potpisan sa srpske strane u Palati Srbija, odakle je praćeno potpisivanje ugovora u Kini putem video-linka, a zatim je ispraćeno aplauzom.

BGI, vodeći svetski institut za genomiku i pružalac usluga, za dve najsavremenije laboratorije donirao je medicinsku opremu i uređaje za testiranje u cilju jačanja kapaciteta Srbije u borbi protiv koronavirusa.

Počevši od Vuhana, usred epidemije, BGI je izgradio više desetina takvih laboratorija širom Kine, što se kasnije pokazalo kao jedan od ključnih koraka u tamošnjoj strategiji borbe i pobede protiv novog koronavirusa.


Dolazak opreme i stručnjaka BGI, koji će obučavati naše medicinsko osoblje i postavljati laboratorije, očekuje se početkom sledeće nedelje.

Kao gest izuzetne velikodušnosti, Mammoth Foundation, Tencent i osnivači BGI, svi iz Kine, donirali su ključne instrumente za laboratorije.

Jednako značajna jeste i donacija kineske kompanije Zijin Bor Copper Serbia, koja je velikodušno pomogla Vladi Srbije u ovom trenutku pandemije.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izrazila je danas zahvalnost Kini na donaciji. Ona je nakon potpisivanja ugovora, istakla da je to izuzetno važna donacija, ali i samo deo sveukupne podrške i pomoći te zemlje Srbiji – u tehnologiji, zaštitnoj opremi, respiratorima i znanju, bez kojih ne bismo mogli da se borimo protiv bolesti COVID-19.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.