NavMenu

Surfix firme Agrounik štiti od virusa 24 sata - Inovativni biološki antiviralni dezinficijens dostupan za dve nedelje

Izvor: eKapija Utorak, 07.04.2020. 14:22
Komentari
Podeli
(Foto: Agrounik/Foto: Snežana Đorđević)
Domaća kompanija Agrounik iz Šimanovaca, koja se već 18 godina bavi inovacijama i istraživanjem u biotehničkim naukama, razvija inovativni biološki dezinficijens sa antiviralnim i antibakterijskim delovanjem.

Kako je za eKapiju najavila vlasnica kompanije Snežana Đorđević, ovaj prirodni preparat pod nazivom Surfix, koji će biti namenjen za borbu protiv koronavirusa, biće dostupan za 15-ak dana.

Surfix je jedan je od 12 inovativnih projekata koji se finansiraju iz sredstava Fonda za inovacionu delatnost, a Agrounik ga, prema rečima naše sagovornice, razvija u saradnji sa Hemijskim fakultetom i Institutom za virusologiju Torlak.

- Virusi koji se prenose kapljično, poput koronavirusa, imaju sposobnost da opstanu duži vremenski period u spoljašnjoj sredini, odnosno na predmetima i na rukama, i time je mogućnost zaraze je veća. Klasični hemijski dezinficijensi imaju ograničeno dejstvo, a uz to nisu ni prirodni i ne prijaju koži, jer vremenom dovode do njenog pucanja, pa virus može da se zavuče u pore oštećene kože.

S druge strane, Surfix je potpuno prirodan, biološki preparat za dezinfekciju, kako ruku, tako i radnih površina i podova.

Đorđević objašnjava da Surfix po nanošenju formira jednu vrstu biofilma u vidu korisnih, probiotskih bakterija, koje čitav jedan dan mogu da prežive na radnim površinama i tako duže štite od virusa.

"Tajna" ovih probiotskih bakterija je, dodaje, u tome što one proizvode različite supstance koje smanjuju sposobnost opstanka virusa na tretiranim površinama.


- Krajnji rok za završetak svih ispitivanja i početak proizvodnje je 30. april, ali to će sigurno desiti i ranije, mi radimo dan i noć i očekujemo da Surfix za 15 dana bude gotov – kaže sagovornica našeg portala.

Đorđević napominje da će Agrounik prvih 10 tona Surfixa ustupiti državi na raspolaganje, odnosno Privrednoj komori Srbije, koja će to dalje distribuirati gde bude potrebno.

- S obzirim da se bavimo proizvodnjom mikrobioloških preparata za tretman zemljišta, semena, prečišćavanje otpadnih voda, zaštitu bilja, te da posedujemo kapacitete za proizvodnju, Surfix će se uskoro naći u slobodnoj prodaji na domaćem i stranom tržištu. Istaživanja ćemo nastaviti u cilju proširenja antiviralnog dejstva preparata na više grupa virusa – zaključuje Snežana Đorđević.

B. Petrović
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.