NavMenu

U Galenici spremni da prave hlorokin

Izvor: Večernje novosti Utorak, 07.04.2020. 11:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pavel Kubarkov/shutterstock.com)Ilustracija
Galenika Beograd, uz pomoć svih neophodnih stručnih znanja koje je obezbedila zahvaljujući svojoj matičnoj kompaniji EMS iz Brazila, ima tehnologiju koja može da obezbedi proizvodnju hidroksihlorokina, izjavio je za Novosti Rikardo Vijan Markes, generalni direktor Galenike a.d. Beograd.

On je rekao da u tom smislu sa pažnjom prate napore, kao i dalje instrukcije Vlade Republike Srbije i nadležnih zdravstvenih institucija oko realizacije proizvodnje ovog leka.

Čeka se, naime, odgovor francuskog predsednika Emanuela Makrona, kojeg je predsednik Aleksandar Vučuć zamolio da pomogne da Srbija nabavi 50 kilograma supstance za proizvodnju hlorokina, koju bi, ako je ima na lageru, mogao da nam da Sanofi Paster (Sanofi Pasteur).

Novostima je u petak u ovoj fabrici lekova potvrđeno da od momenta pristizanja supstance, koju su bezuspešno pokušavali da nađu sami, u roku od sedam dana mogu da proizvedu lek.

Američka agencija za lekove odobrila je hlorokin za lečenje virusa korona, dok je Evropska agencija za lekove (EMA), upozorila da antimalarik hlorokin i njegov derivat hidroksihlorokin mogu da se primenjuju u lečenju Covida 19 samo u kliničkim ispitivanjima i u "hitnim programima".


Ovaj, kao i svi drugu lekovi protiv Covida 19, primenjuje se zapravo eksperimentalno, jer leka karakterističnog za ovu bolest nema. Rezultati prvih istraživanja u Francuskoj i Kini obećavaju, međutim efikasnost hlorokina i hidroksihlorokina "još treba dokazati" i te aktivne supstance se smeju primenjivati u lečenju Covida 19 samo u slučaju krajnje nužde, ističe Evropska regulatorna agencija.

Oba leka mogu da imaju teške nuspojave, naročito ako se uzimaju u većoj dozi od preporučene ili u kombinaciji sa drugim lekovima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.